Postavljen jarbol sa zastvom BiH na nacionalnom spomeniku Garavice u Bihaću

Velika prašina u javnosti podigla se prošle godine nakon što je Bihać, tačnije nacionalni spomenik Garavice, posjetio predsjednik RS-a Milorad Dodik i kazao da će na ovom području Vlada RS-a izgraditi pravoslavnu crkvu.

Naime, predsjednik manjeg bh. entiteta, bez ikakve najave, posjetio je prošle godine nacionalni spomenik Garavice i kazao da će se u narednom periodu na ovom mjestu izgraditi pravoslavna crkva kao simbol stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Očekivano, ovakva izjava naišla je na negodovanje, kako građana Bihaća, tako i ovdašnje vlasti, jer na ovom području nisu stradali samo Srbi, nego i Bošnjaci, Jevreji, Romi i mnogi drugi narodi. Međutim, jedini koji je konkretno poduzeo nešto povodom Dodikove izjave je bihaćki vijećnik Dinko Bećirspahić (SBB).

Naime, Bećirspahić je podnio inicijativu da se na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine Garavice kojeg je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj 2011. godine proglasila Spomen-parkom žrtvama fašističkog terora podigne visoki jarbol s državnom zastavom Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa Bihaća zaprimio akt, a nakon toga isti i odobri, na podrčju nacionalnog spomenika Garavice u Bihaću podignut je jarbol s državnom zastavom Bosne i Hercegovine. Ovo bi trebao biti školski primjer mnogobrojnim političarima na koji način bi trebali odgovarati na provokacije, bez glasnih rasprava, predlaganih zabrana i slično. Zastava Bosne i Hercegovine je vrlo vjerovatno i ublažila ovogodišnje obilježavanje, iako se zbog izborne godine očekivao potupno drugačiji razvoj događaja.

usn.ba

Related posts