Posjeta Novalića rezultirala ozbiljnim pomakom za aerodrom Bihać i putnu infrastrukturu

Posjeta premijera FBiH Fadila Novalića Unsko-sanskom kantonu bils jr usmjerena na razgovore o putnim infrastrukturnim projektima, a posebno na nastavak realizacije projekta aerodrom Bihać.

Novalić se sastao sa predstavnicima Vlade USK, kao i sa predstavnicima Grada Bihaća.

Novalić je napomenuo da je za projekat urađeno već dosta u početnoj fazi, od otkupa zemljišta do izgradnje probne piste, a za projekat je izdvojeno 13 miliona KM. Dodao je i da je vrijednost projekta 65 miliona KM i da Vlada FBiH ne može sama završiti cijeli projekat. Zato se reažilo od lokalnih vlasti da se jasno odredi željeni pravac daljnjeg djelovanja u realizaciji ovog posla i da se u potpunosti stavi na raspolaganje.

Govorilo se i velikom broju putno-komunikacijskih projekata u tom dijelu BiH, od kojih su neki već u fazi realizacije ove i iduće godine , a za koje će se izdvojiti 35 miliona KM i to je najveći postotak finansijskih izdvajanja Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

Razgovarano je i o trenutnoj problematici situacije s migrantima i izbjeglicama, s naglaskom na finansiranje određenih infrastrukturnih radova i rješavanja statusa prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa. Najavljeno je da će upravo Vlada Federacije BiH osigurati novac za priključak vode i struje u ovom migracijskom kampu, naravno ukoliko to bude pravac djelovanja i postupanja Vijeća ministara BiH.

Ova posjeta premijera Novalića i njegovih saradnika apsolutno je razlog za optimizam svih nas u Krajini – smatra premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Prvi čovjek Vlade Federacije Bosne i Hercegovine apostrofirao je bezerezervnu podršku Krajini u svakom segmentu, a predstavnike lokalnih vlasti kratko je informisao o Nacrtu budžeta za narednu godinu, odnosno upoznao ih sa onim što mogu očekivati i planirati u narednoj godini.

Izvor: krajina.ba

Related posts