Populizam sve prisutniji - političari "vode" glavnu riječ

Na Fakultet političkih nauka održana je konferencije koja je okupila najveće i najbolje politologe, stručnjake, iz 33 evropske zemlje, a govorili su o Populističkoj političkoj komunikaciji. Od 2014. godine zajednički istražuju ovaj fenomen. Ističu kako je sveprisutan te da se brotiv njega teško boriti.

Populizam je po definiciji sve ono što se prepoznaje kao gomila praznih obećanja ali i gomila političkih manipulacija, spinova ,otrovne retorike. U BiH stručnjaci kažu prisutna i kod lijevog i desnog centra, neprimjerene izjave, zapaljiva retorika, nacionalizam.

“On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u amanet brigu za Bosnu i Hercegovinu. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je ranije Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i lider SDA.

“Mene BiH ne zanima, ona nije moja zemlja, ja nju ne doživljavam, moja zemlja je i država RS”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a.

“Zbog toga što ne postoji vladavina prava i pravna država ova država je razvaljena država”, poruka je Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

“Biće nam vrlo zanimljivo gledati ko će biti papak i za koliko je promjenio mišljenje”, kazala je ranije Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u PS BiH.

Nedžma Džananović, članica menadžmenta istraživačke akcije „Populistička politička komunikacija u Europi ističe kako se političari u kampanjama okreću populizmu iz pokušaja da budu prihvatljivije i što popularnije biračima, te da je istraživanje koje su proveli u BiH pokazalo da su političari i novinari prepoznali populizam u najvećoj mjeri u programima javnih emitera.

“Ono što suštinske populiste razlikuje u odnosu na one koji se populizmom povremeno koriste to je činjenica da populisti imaju vrlo da su to ljudi vrlo opasnih antidemokratskih namjera, oni drugim akterima u političkom životu oduzimaju legitimitet”, navodi Džananović.

Učesnici sastanka COST istraživačke akcije iz 33 zemlje Evope su istakli kako je populizam prisutan u svim zemljama te da se protiv njega teško boriti.

“Teško je, jer mediji također učestvuju u širenju populizma. Kada vidite da postoji velika razila između ‘opozicionih medija’ i onih koji podržavaju vladu, onda ne možete reći da mediji rade jednako za obje strane. Građani slušaju samo jedne ili smo druge, tako da se populizam svejedno širi”, kazao je Norbert Merkovity, član COST istraživačke grupe .

Učesnici konferencije su istakli da je jedan od načina da se borimoprotiv populizma jeste da populističke političare tretiramo kao i sve ostale tj. da im se ne daje previše prostra jer je medijska pažnja ono na čemu oni grade svoju priču.

Izvor: N1

Related posts