Pomoć sanskim pčelarima/ Spas pčelinjih društava

Pčelarima s područja sanske općine podijeljeno je u proteklu subotu 3500 kilograma pčelinjih pogačica i radi se o prehrani za pčele koja je nabavljena sredstvima Općine Sanski Most.

Vrijednost ove donacije iznosi oko 7000 maraka i prema riječima predsjednika ovdašnjeg udruženja „Sana med“, Asmira Lišančića, sedamdeset njihovih članova dobilo je po 50 kilograma pomenutih pogačica. „Ovo je za nas izuzetno vrijedna donacija jer su nepovoljne vremenske prilike ove godine potpuno umanjile očekivani prinos meda, kao i prehranu pčela u prirodi.“, istakao je Lišančić.

Prema njegovim riječima optimalan prinos meda iznosi 15 kilograma po jednoj košnici, dok se u ovoj godini prinos od 3 ili 4 kilograma može smatrati uspjehom. Prema riječima sekretara pomenutog udruženja, Admira Cerića, ovo je jedan od najkritičnijih perioda u pčelarstvu, jer sada se vrše pripreme kako bi se spremno dočekala zimska sezona.

„Zbog nedostatka nektara i polena u prirodi koje pčele unose u košnice, kao i nedovoljne vlage, veliko je pitanje kako će pčelari kvalitetno prehraniti pčelinja društva do naredne sezone, i spasiti ih od uginuća. Zbog toga su primorani na dodatnu prehranu pčela, što zahtjeva dodatne troškove.“, kaže Cerić.

Related posts