Politico: Francuska se priprema za rat

Francuske trupe pripremaju se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati vatrenom moći, piše Politico. To je velika promjena za vojsku koja je protekle decenije provela boreći se protiv pobunjenika u mjestima poput Malija i Afganistana.

Sukob u Ukrajini, koji je ušao u treću godinu, vratio je rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Axel Denis, koji vodi centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-campu u istočnoj Francuskoj, prenosi Index.

“Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilan je, opasan i nisu svi prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti, spremnosti u kratkom roku”, rekao je za Politico.

“CENTAC je jedino mjesto u Francuskoj gdje možete vidjeti kako izgleda rat”, dodao je.

Uslovi za obuku trupa u CENTAC-u su što sličniji stvarnom bojnom polju. Reproduciraju se zvuk, toplina i svjetlo topničke paljbe, dok su posvuda razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

Kamp površine veće od Pariza je jedino mjesto gdje različite jedinice francuske vojske – pješaštvo, oklopništvo, topništvo i inženjerija – koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. To je također jedino mjesto gdje je dvadesetak tenkova Leclerc u akciji tokom cijele godine. Časnici ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmjerena na pripremu trupa za borbu protiv neprijatelja poput Rusije.

Nakon decenija vojnih operacija u Africi, Francuska se sve više fokusira na istočni bok Evrope, a njene oružane snage moraju biti spremne, rekao je u januaru komandir kopnene vojske general Pierre Schill. Do 2027. francuska vojska ima za cilj moći rasporediti jednu diviziju od oko 25.000 vojnika u 30 dana.

“Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali dio smo koalicije, a to znači da imamo i obaveze”, rekao je.

“Pojam vjerodostojnosti u kolektivnoj odbrani, posebice u NATO-u, ključan je.”

U scenariju osmišljenom za francuske pripravnike cilj je usporiti neprijatelje, koje igraju iskusne trupe stalno stacionirane u CENTAC-u. Nije to lak zadatak. Glavna lekcija iz Ukrajine, rekli su časnici CENTAC-a, je izbjegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim brojem žrtava i ne uspijevaju potisnuti neprijatelja.

Umjesto toga, pješaštvo, oklopništvo, inženjerstvo i topništvo, integrisani sa novom tehnologijom poput bespilotnih letjelica koje prenose informacije nazad trupama i pružaju ubojitu moć na bojnom polju, moraju sarađivati besprijekorno.

“Rat u Ukrajini pojačao je važnost kombinovane borbe. To je jedini efikasan način borbe”, rekao je potpukovnik Vincent, šef ureda za koordinaciju i upravljanje kampom. Njegovo prezime ne može se otkriti iz sigurnosnih razloga.

Vojske koje nisu u stanju kombinovati tenkove, topništvo i pješaštvo u ogromnoj su opasnosti, što su pokazale obje strane u Ukrajini.

“Ono što je dramatično u Ukrajini je da imate tenkove koji djeluju sami – i stoga više uopće ne djeluju”, rekao je pukovnik Axel Denis.

Nemogućnost koordinacije jedan je od razloga zašto ni Ukrajina ni Rusija nisu uspjele probiti dobro pripremljenu odbranu koja sada dominira preko 1000 kilometara bojišta.

“Ruske oružane snage nisu adekvatno obučene i nemaju dovoljno resursa za kombinovano ratovanje”, reklo je Udruženje američke vojske.

Ni Ukrajina nije ovladala ovim pristupom, što je dovelo do trenutnog zastoja, kaže Guillaume Ancel, bivši francuski vojni časnik. Ukrajinski vojnici koji prolaze obuku širom Zapada sada uče tako složene vještine.

Završna vježba traje 96 sati. Vojnici spavaju u prosjeku četiri sata noću, obično u neudobnim vojnim vozilima. Moraju se kretati svakih pet minuta ili će se suočiti sa (lažnim) eksplozijama.

“Ako je njihova reakcija neprimjerena, slijedi kazna”, rekao je pukovnik Axel Denis.

“To je fizički sukob, ali iznad svega, radi se o želji da se potraje, da se bori, da se dominira.”

Polaznici se bave elektroničkim ratovanjem, suočavaju se s izazovima logistike i hemijskim prijetnjama i moraju donositi odluke s visokim ulozima dok su neispavani. Vojnici također uče raditi sa kartama umjesto sa računarima i telefonima — u onom što se naziva “smanjenim načinom rada” — kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gdje njihovi protivnici ometaju mreže.

U vrijeme kada su svi stalno hiperpovezani, treneri CENTAC-a žele da trupe budu svjesne rizika kada su online.

“Pametni telefoni i društvene mreže prava su prijetnja za vojnike”, rekao je potpukovnik Vincent.

Po završetku obuke vojnici će dobiti ocjenu uspješnosti i ocjenu na ljestvici od jedan do pet.

“Nikad nismo dali pet”, rekao je potpukovnik Vincent. Kako glasi moto francuske Legije stranaca, “teška obuka, lak rat”, dodao je.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts