Pohranjivanje matičnih ćelija iz pupkovine u BiH: Hoće li uskoro biti iskorištene za liječenje djeteta sa autizmom?

Krv koja se uzima iz pupkovinem neposredno nakon što se beba rodi, pohranjuje se kako bi se mogla iskoristiti u budućnosti.

Takva krv bogata je matičnim ćelijama koje se mogu transformirati u ljudske, a to znači da se one mogu koristiti u budućnosti za liječenje djeteta, ali i drugog člana porodice ako obole od određenih bolesti.

Raditi na edukaciji

U našoj zemlji već nekoliko godina rade predstavnici u svijetu poznatih banaka za prikupljanje i pohranjivanje matičnih ćelija iz pupkovine. Saznajemo da ih trenutno ima šest, a sjedišta su im u Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Njemačkoj.

Među njima je i kompanije Bio Save, zastupnik Vite 34 – prve banke ovog tipa u Evropi sa sjedištem u Leipzigu, gdje se, prema riječima Vanje Mihajlović, izvršne direktorice kompanije, čuva oko 200.000 uzoraka matičnih ćelija iz pupkovine prikupljenih iz cijelog svijeta.

– Radi se o zaista renomiranoj banci koju su izabrale i evropske kraljevske porodice, a u našoj zemlji je već pet godina – govori Mihajlović.

Bosanci i Hercegovci u ovoj banci do sada su pohranili nekoliko hiljada uzoraka. Mihajlović ipak ističe, kako je to daleko od željene brojke, a kao razloge navodi neznanje naših građana o ovoj oblasti te nedovoljna edukacija mladih bračnih parova o važnosti pohranjivanja matičnih ćelija iz pupkovine.

Razlozi su i finansijski jer postupak pohranjivanja matičnih ćelija iz pupkovine košta 2.000 eura.

Kako bi svojim klijentima olakšali, u Bio Saveu često, kažu prave razne pogodnosti kod plaćanja, u vidu popusta ili otplata na rate.

– Važno je naglasiti da Vita 34 pohranjuje cjelokupnu krv iz pupčane vrpce, što otvara mogućnost liječenja raznih bolesti. Paul Ehrlichov institut iz Njemačke jedino ovoj banci odobrio je da može raditi tzv. alogene transplantacije. To znači da se matičnim ćelijama mogu liječiti brat, sestra, odnosno članovi uže porodice – objašnjava Dijana Sejdinović, genetičar u Bio Saveu.

S obzirom da se radi o veoma mladoj metodi, nema podataka da se neko iz BiH izliječio ovim putem.

– Vita 34 u Njemačkoj postoji 20 godina i do sada je iz te banke, u svrhu liječenja, povučeno 30 uzoraka. Što se tiče naše zemlje, jedna majka, koja je trenutno trudna, izrazila je želju da pohrani matične ćelije koje će se iskoristiti za liječenje njenog starijeg djeteta sa problemom autizma – otkrila nam je Sejdinović.

Biznis ili potreba

Prof. dr. Aida Čustović-Arnautović, načelnica Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija iz hematopoeze, kaže kako se trenutno jedino na Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli radi transplantacija matičnih ćelija, ali da oni još uvijek nisu imali pacijenta kojem su transplantirane matične ćelije iz pupkovine.

– U svijetu postoji puno primjera djece koja su transplantacijom matičnih ćelija iz pupkovine izliječena od teških bolesti. Važno je istaći da se one, osim za dijete, mogu koristiti i za liječenje bližih odraslih članova porodice – naglašava Čustović-Arnautović i dodaje da se matične ćelije iz pupkovine liječe sve maligne i nemaligne bolesti kao i one uzete iz periferne krvi i koštane srži.

Načelnica Klinike za hematologiju u Tuzli ne slaže se sa mišljenjem nekih kako je to samo još jedna “prevara koja dolazi sa zapada” na uštrb bolesnih osoba, odnosno da je riječ o unosnom načinu zarade moćnih kompanija.

– Moja kćerka, koja se porodila prije tri i po mjeseca, pohranila je matične ćelije iz pupkovine. Njen svekar je ginekolog, a mama hematolog. Savjetovali smo je da to uradi. Dakle, moj stav vam je jasan. Nema tu nikakve sumnje u korisnost matičnih ćelija. Mislim da konstatacija – da se radi o biznisu – ne stoji. Ako hoćete i tako, danas vam je sve biznis, ali uvijek je bolje imati pohranjene matične ćelije, a da vam ne zatrebaju, nego da vam zatrebaju, a da ih nemate – podcrtala je Čustović-Arnautović.

Glavović-Očuz: Država bi trebala snositi troškove

Jedna od najplaćenijih manekenki u našoj zemlji Džejla Glavović-Očuz 2012. godine, nakon poroda, pohranila je matične ćelije iz pupkovine.

– Prvo sam se upoznala o svim dobrim stvarima koje nudi pohranjivanje matičnih ćelija iz pupkovine, a onda sam, zajedno sa suprugom donijela tu odluku. Mislim da se pupčana vrpca do sada nepotrebno bacala i da nauka uopšte nije znala koliko ona može biti korisna. Moje mišljenje je da to svaka porodica treba uraditi, jer je to u drugim zemljama normalna stvar. Znam, mnogima je novac otežavajući faktor. Zbog toga bi država trebala učestvovati u plaćanju, da nam pohranjivanje matičnih ćelija, kao i vakcinacija, postane normalna stvar – mišljenja je Glavović-Očuz.

Kako se izvodi postupak

Postupak prikupljanja krvi izvodi se nakon poroda i traje oko pet minuta. Krv iz pupkovine prikuplja se odmah nakon rođenja djeteta i njegovog odvajanja od posteljice. Dijete se od posteljice odvaja rezanjem pupkovine nakon najmanje 30-60 sekundi. Još dok se posteljica nalazi u maternici dezinficira se pupkovina nakon čega se ubode pupčana vena iglom spojenom s vrećicom koja omogućuje prikupljanje što veće količine zaostale krvi u posteljici.

Maligne bolesti koje liječe matične ćelije iz pupkovine

– Akutna limfocitna leukemija
– Akutna mijeloična leukemija
– Hronična mijeloična leukemija
– Mijelodisplastični sindrom
– Neuroblastom

Nemaligne bolesti koje liječe matične ćelije iz pupkovine

– Adrenoleukodistrofija
– Amegakariocitna trombocitopenija
– Astma
– Blackfan-Diamond sindrom
– Dyskeratosis congenital
– Dijabetes
– Mišićna distrofija
– Fanconi anemia
– Gunther-ova bolest
– Hunter-ov sindrom
– Hurler-ov sindrom
– Teška aplastična anemija
– Kostman-ov sindrom
– Lesch-Nyhan-ov sindrom
– Osteoporoza
– Teška kombinirana imunodeficijencija (SCID)
– Talasemija
– X-vezan limfoproliferativni sindrom

Razlika između matičnih ćelija

Matične ćelije iz pupkovine su najmlađe. Druge po redu su embrionalne ćelije koje se, zbog etičkih razloga, više ne primjenjuju u liječenju. Treća i najstarija grupa su odrasle matične ćelije koje se nalaze kod djece i odraslih. One su već usmjerene prema određenom tkivu – primjera radi, matične ćelije koštane srži i periferne krvi. Te ćelije nemaju takvu proliferativnu sposobnost (množenje pojedinih sastojaka ćelijskog tkiva) kao one iz pupkovine ili embrionalne ćelije.

Related posts