Pogled iz Hrvatske: Čovićeva šutnja o presudi pokazuje da nema poštovanja za hrvatske i ostale žrtve Karadžićevih zločina

Bez obzira na koaliciju i trenutne sitnošićardžijske Čovićeve interese, skandalozno je šutjeti o presudi Karadžiću jer riječ je o ne samo aktualnom političkom, nego i moralnom i civilizacijskom pitanju.

Konačna presuda ratnom zločincu i zlotvoru Radovanu Karadžiću nedvojbeno je jedna od top tema ove sedmice u regiji. O više nego zasluženoj kazni doživotnog zatvora oglasila se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska vlada, sva tri člana Predsjedništva BiH, a sa zakašnjenjem i srbijanski državni vrh.

O svemu se očitovao čak i španjolski premijer Pedro Sanchez, pa vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, kao i niz političara iz regije, od kojih je većina redom izrazila zadovoljstvo presudom i još jednom osudilo Karadžićevu zločinačku politiku, s očekivanim izuzetkom srpskih nacionalista u BiH i Srbiji.

No, upadljivo je da se o presudi ratnom zločincu Radovanu Karadžiću već treći dan nije oglasio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kojemu UZP-ovski mediji iz zapadne Hercegovine i režimski mediji iz Republike Srpske često tepaju da je “predsjednik hrvatskog naroda u BiH”.

Čović je nedvojbeno jedan od istaknutih političara u BiH, a presuda Radovanu Karadžiću za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid nedvojbeno je najvažniji događaj ovih dana u BiH te je Čovićeva šutnja o toj temi prilično čudna i problematična. Naročito ako se uzme u obzir da je jedina točka optužnice po kojoj je Karadžić oslobođen ona koja se odnosi na genocid u nekoliko općina BiH na početku rata, među kojima je i Prijedor, u kojemu su na meti velikosrpskih zločinaca i razbijača BiH podjednako okrutno bili i Bošnjaci i Hrvati. Pokolji, silovanja i konc-logori su ono što je učinjeno Hrvatima u Prijedoru i tom području, a Čović očito nema potrebu izraziti žaljenje i frustraciju jer Karadžić nije osuđen za genocid zbog svega toga.

Na službenim stranicama HDZ BiH se također ne može naći ništa o presudi Karadžiću. Na Čovićevom profilu na Twitteru zadnja je objava od 15. marta, dakle prije presude, i odnosi se na konferenciju “Europski ustav za BiH”.

U svakom slučaju, neuobičajeno je i neprihvatljivo što Čović šuti o presudi Karadžiću, tako pokazujući da nema poštovanja za hrvatske i ostale žrtve Karadžićevih zločina. Razlog Čovićevoj oportunističkoj šutnji vjerojatno je njegov koalicijski partner Milorad Dodik, koji je presudu opisao kao “arogantnu i ciničnu” te još jednom zaprijetio raspadom BiH. Čini se da Čović ne želi naljutiti Dodika, pa je zato spreman žrtvovati i sve Hrvate i ostale ljude koji su ubijeni da bi nastala Republika Srpska.

Bez obzira na koaliciju i trenutne sitnošićardžijske Čovićeve interese, skandalozno je šutjeti o presudi Karadžiću jer riječ je o ne samo aktualnom političkom, nego i moralnom i civilizacijskom pitanju.

Index je poslao upit HDZ BiH i uredu predsjednika te stranke u kojemu ih pitamo zašto se Čović nije još oglasio o presudi Karadžiću i kada to namjerava učiniti, te ćemo objaviti njihov odgovor ako i kada ga dobijemo.

 

 

 

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts