Počinje elektrifikacija Unske pruge

Elektrifikacija dijela Unske pruge, na dionici dugoj 19 kilometara, između mjesta Blatna, kod Bihaća, i Bosanske Krupe trebalo bi da započne uskoro, odmah po odabiru izvođača radova, potvrdio je Samir Alagić, direktor područja infrastrukture “Željeznica FBiH” Bihać.

“Sve je spremno za postupak raspisivanja javnog poziva za odabir izvođača na ovom poslu i rok za završetak radova je 90 dana od dana kada izvođač bude uveden u posao. Inače, radi se o projektu čija je vrijednost 2,8 miliona maraka i finansira se sredstvima ‘Željeznica FBiH’ u sklopu projekta revitalizacije Unske pruge”, potvrdio je Alagić.

On je dodao kako su u toku pripremni radovi u vezi s uklanjanjem rastinja na dionici koja će biti predmet elektrifikacije, te da će završetkom ovog projekta u potpunosti biti elektrificirana trasa na dionici između Bihaća i Bosanske Krupe.

Premijer USK Husein Rošić pozdravio je početak realizacije ovog projekta, istakavši kako se radi o prioritetnom pitanju kada je riječ o komunikacijskoj povezanosti i ekonomskom razvoju Unsko-sanskog kantona u budućnosti, s obzirom na to da su sve češći zahtjevi investitora da se u funkciju stavi željeznički transport.

“Ovo pitanje je za nas važno sa tri aspekta. Prvi je povezivanje željeznicom s ostatkom Bosne i Hercegovine, drugi je konekcija s Republikom Hrvatskom i tamošnjim lukama i treći aspekt je vezan za razvoj turizma na ovim prostorima”, istakao je Rošić. Prema njegovim riječima, sa “Željeznicama FBiH” dogovoreno je ustupanje Titovog “plavog voza”, koji se trenutno nalazi na rekonstrukciji u Rajlovcu, za potrebe unapređenja turističkih sadržaja u okviru Nacionalnog parka Una.

Zamisao je da ovaj voz prevozi turiste željezničkom trasom dolinom rijeke Une na relaciji Bihać – Martin Brod.

Inače, Unska pruga, koja je nekada povezivala Unsko-sanski kanton s ostatkom zemlje, kao i sa susjednom Hrvatskom, od okončanja rata nalazi se van funkcije. – pišu nezavisne.

Related posts