Počinje Brexit: Britanija predaje “pismo o razvodu” koji će koštati 50 milijardi funti

Theresa May potpisala je u utorak navečer pismo kojim će i zvanično biti pokrenuto britansko napuštanje Evropske unije.

Pismo u kome se daje zvanična obavijest o pokretanju člana 50 Lisabonskog ugovora bit će uručeno predsjedniku Vijeća EU Donaldu Tursku tokom dana.

U obraćanju poslanicima Donjeg doma Britanskog parlamenta, premijerka će potom izjaviti da je “došao trenutak da naša zemlja zajednički nastupi”.

Napuštanje EU slijedi nakon referenduma u junu prošle godine na kome je većina Britanaca glasala o takvoj odluci.

Pismo Therese May uručit će Tusku u 12.30 sati britanski ambasador u EU, Sir Tim Barrow.

Premijerka, koja će predsjedati sastankom vlade, potom će se obratiti poslanicima potvrđujući da je odbrojavanje do napuštanja EU u toku.

Ona će obećati da će “zastupati svaku osobu u Ujedinjenom Kraljevstvu” tokom pregovora – uključujući i državljane EU, čiji status nakon Brexita tek treba da se riješi.

– Čvrsto sam odlučna da se postigne ispravan sporazum za svaku osobu u ovoj zemlji – kazat će ona.

– Mi moramo nastupiti zajednički dok se suočavamo s prilikama koje nam pruža ovo unikatno putovanje, i moramo istupiti s našim zajedničkim vrijednostima, interesima i ambicijama – navodi britanska premijerka u govoru.

Ona je u utork navečer održala telefonske razgovore s Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Član 50 daje objema stranama period od dvije godine da postignu sporazum, pa ukoliko strane ne pristanu na produženje roka za pregovore, Britanija će napustiti EU 29. marta 2019.

Očekuje se da pregovori počnu sredinom maja. Britanska vlada tvrdi kako želi da istovremeno vodi pregovore i o razlazu i o trgovini, ali čelnici EU tvrde da te teme treba razmatrati odvojeno.

Britanska vlada ranije je saopćila kako želi “rani sporazum” o garancijama prava građana EU koji žive u Britaniji i Britanaca koji žive u inostranstvu.

Ostala pitanja o kojima će se razgovarati bit će prekogranični sigurnosni aranžmani, izdavanje evropskih potjernica, preseljenje agencija EU koje imaju sjedište u Britaniji i britanski doprinosi za penzije civilnih službenika i ona su dio šireg “računa o razvodu” za koji se u nekim izvještajima navodi da bi mogao iznositi 50 milijardi funti, prenosi BBC.

Related posts