Počele aktivnosti za izgradnju spomen-obilježja „Ljiljan“ na Ćojluku u Bosanskoj Krupi

Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja oslobodiocima Bosanske Krupe na Ćojluku traje već nekoliko godina, prije skoro četiri položen je i kamen temeljac, ali zbog izostanka podrše viših nivoa vlasti nikad nije otpočela realizacija. U posljednjih nekoliko dana, zahvaljujući grupi demobilisanih boraca i građana, izgradnja je opet aktuelizirana. Inicijalni odbor upriličio je i sastanak s načelnikom Općine Bosanska Krupa Arminom Halitovićem kako bi se razmotrile sve mogućnosti i napravio plan djelovanja.

Ćojluk je mjesto gdje se prije 24 godine odvila bitka za budućnost cijelog bihaćkog okruga, mjesto odakle je krenuo oslobodilački put Bosanske Krupe i mjesto gdje je svoj život ostavio 61 Krupljanin, samo 10. i 11. jula 1995. godine njih 13. I to su razlozi, smatraju preživjeli borci, zbog čega Ćojluk mora dobiti obilježje, prikladno i dostojanstveno a to je „Ljiljan“.

Na sastanku je najviše razgovarano o građevinskom odboru i iznalaženju finansijskih sredstava neophodnih za izgradnju. Rečeno je da u odboru trebaju biti stručni ljudi i demobilisani borci koji imaju volju i mogućnost predano raditi kako bi u što skorije vrijeme ostvarili svoju zamisao. Finansijska sredstva, osim dijela koji će načelnik Halitović osigurati iz općinskog budžeta, očekuju i od viših nivoa vlasti kojima će se u narednih nekoliko dana obratiti s konkretnim zahtjevom.

Sa sastanka je upućen poziv za doprinos svim bivšim borcima, građanima, privrednicima, da se uključe u aktivnosti i pomognu izgradnju obilježja na način koji im je prihvatljiv, da pruže ako ne finansijsku onda moralnu podršku. U narednim danima bit će otvoren i poseban žiro račun na koji će svi zainteresirani moći uplatiti donatorska sredstva.

Spomen-obilježje koje će biti visoko čak 17 m i vidljivo iz skoro svih dijelova općine Bosanska Krupa gradit će se na parceli koju je za ove potrebe poklonio građanin, demobilisani borac Husnija Šarić. Za obilježje je urađen idejni projekt prema kojem izgradnja košta oko 200 hiljada KM, a pribavljena je i urbanistička saglasnost. Kako će se odvijati planovi i koliku će podršku dobiti izgradnja bit će jasnije u narednih nekoliko mjeseci. Ono što je sigurno jeste da volja i potreba za ovakav poduhvat postoji, kako od strane građana tako i lokalne vlasti koji će učiniti sve što je u njihovoj moći da Bosanska Krupa i njeni oslobodioci dobiju spomen-obilježje kakvo i zaslužuju. I to baš na mjestu gdje se vodila najteža i odlučujuća bitna za mir u kojem danas živimo.

Izvor: krupljani.ba

Related posts