Počastite se jednom od najzdravijih voćki na svijetu: Štiti srce, jača mozak

Jesen je pravo doba za sve ljubitelje voća i povrća. U čitavom nizu jesenskih plodova poput kestena, grožđa, nalazi se i voće sa toplog juga. Riječ je o naru, morganju, odnosno, šipku, jednoj od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu.

Brojna naučna istraživanja potvrđuju da je šipak jedna od najzdravijih voćki na svijetu. Odličan je izvor C i B5 vitamina, kalija i polifenola (elagitanina i flavonoida). Kliničke studije pokazuju da nar snižava krvni pritisak i blagotvorno utječe na kardiovaskularni sistem, te pojačava moždane aktivnosti.

Najnovija istraživanja potvrđuju da ekstrakt nara inhibira rast stanica raka dojke, prostate i pluća, te da pomaže u prevenciji mnogih tumora jer sadrži takozvanu punicičnu kiselinu koja ima jako protupalno i protutumorsko djelovanje. Ova ukusna voćka također smanjuje rizik od virusnih infekcija, jača imunitet i štiti zdravlje zubi i desni. Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.

Sadrži fitohemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Related posts