Plenković upozorio Brisel: Dodik destabilizuje BiH

U razgovoru za HRT premijer Hrvatske Andrej Plenković iz Brisela je rekao da će tamo otvoriti pitanje Zapadnog Balkana.

– Otvorio sam pitanje “follow up” rasprave u Brdu kod Kranja. To je dobro prihvaćeno, upozorio sam na stanje u BiH, tenzije koje postoje, na djelovanje prije svega gospodina Dodika. On šalje poruke destabilizacije BiH, a mi se zalažemo za jedinstvenu BiH.

Jasno sam istaknuo da se postigne pravovremen dogovor o reformi izbornog zakonodavstva za izbore koji će biti za godinu dana. Da Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda budu legitimno i ravnopravno zastupljeni u najvišim institucijama BiH – ističe Plenković.

Što se tiče teme migracija, a što je tema danas u Briselu, Plenković ne očekuje da će Hrvatska biti tema, a nakon optužbi za nasilje prema migrantima.

– Čujemo glasove naših kolega s Baltika, migrante se fizički gura iz Bjelorusije prema tim državama, oni su dosta zabrinuti i dižu tu temu. Hrvatska to već godinama doživljava na svojim granicama, mi ćemo istaknuti da smo pripravni za Schengen te ćemo dodati da je najbolje da se štiti vanjska granica EU, u tom bi slučaju bilo manje problema.

Imamo 6.500 policajaca danonoćno na granicama. Mi ćemo učiniti sve vezano uz ulazak u Schengen, mislim da se polako stječe momentum da dođe odluka na razini Vijeća – kaže Plenković.

Izvor: Vijesti.ba / HRT

Related posts