Pet razloga zašto trebate jesti rotkvice

Proljeće je vrijeme ovog povrća, a zašto biste rotkvice trebali uvrstiti u svoj jelovnik oktivamo vam u nastavku

Narodna medicina ističe rotkvicu kao namirnicu koja doprinosi odbrani od različitih toksina te potiče izlučivanje žuči. Proljeće je vrijeme ovog povrća, a zašto biste rotkvice trebali uvrstiti u svoj jelovnik oktivamo vam u nastavku.

Pozitivni utjecaji koje rotkvice imaju na zdravlje:

Štite od raka – postoje znanstveni dokazi da rotkvice uništavaju ćelije raka zbog vlakana i vitamina koje sadrži. Studija objavljena 2008. godine u časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry ukazuje na pozitivan učinak ekstrakta crvene rotkvice bogate sulforafanom te indol-3-karbinolom, na rizik od razvoja karcinoma. Posebno dobrima pokazale su se kao pomoć u liječenju raka debelog crijeva, bubrega, želuca i usne šupljine.

Pročišćavaju dišne putove – djeluju na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, zbog čega se preporučuju osoba koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa te boluju od astme ili bronhitisa.

Pospješuju rad probavnog sistema – jedenjem rotkvica stimulira se rad jetre i čisti krv. Vlakna iz rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i reguliraju pražnjenje crijeva pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

Potiču mršanje- rotkvice imaju visok udio vode i vrlo malo kalorija pa su idealne za one koji žele skinuti koji kilogram viška nakupljen tijekom zimskih mjeseci.

Umiruju otok i svrbež nakon uboda insekata – sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa. Njihov sok smanjuje bol i oticanje nakon uboda insekta.

Related posts