Pet najljekovitijih začina koje bi svi trebali imati u kuhinji

Svima je poznato da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem povoljno utječe na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam i redovno vježbanje. Ipak, ljudi često zaboravljaju da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebali bi ih koristiti prilikom pripremanja hrane.

U nastavku teksta navedeno je pet najljekovitijih začina koje bi svi trebali imati u svojoj kuhinji. Oni mogu povoljno utjecati na organizam, bilo da je riječ o borbi protiv alergija i raznih bolova ili u prevenciji razvijanja tumora ili srčanih bolesti.

Kurkuma

Poznata kao indijsko zlato, kurkuma posjeduje snažna medicinska svojstva koja mogu eliminisati štetne tvari iz ljudskog organizma. Ono što je još važnije jeste da poboljšava moždane funkcije i sprječava u nastanku srčanih bolesti. Pomaže i pri smanjivanju artritisa, te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Crni biber

Ovaj začin pomaže pri probavljanju hrane, smanjuje zatvor i ostale probavne probleme. Istraživanja su pokazala da je učinkovit i kod prevencije raka, ali i liječenju, te pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rješavanja ovisnosti o cigaretama i problemima sa štitnom žlijezdom.

Cimet

Najčešće se koristi kod pripremanja slatkiša, ali pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo kako se osobama koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio šećer u krvi. Cimet je dobar i kod snižavanja holesterola, a svi bi ga trebali koristiti jer pomaže i pri prevenciji raka, srčanih udara, te trovanja hranom.

Muškatni oraščić

Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eteričmo ulje koje se može pronaći u biljkama poput mrkve i celera. Dokazano je kako smanjuje holesterol, depresiju i tjeskobu, a poboljšava pamćenje i povećava seksualnu želju.

Đumbir

Olakšava i potiče varenje hrane, ublažava nadutost i želučane tegobe, te sprječava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.

Related posts