Perth suočen s požarima u jeku lockdowna

Požari niskog raslinja koji su stigli do rubnih dijelova četvrtog po veličini australskog grada Pertha uništili su nekoliko kuća i prinudili su mještane na vanrednu evakuaciju, samo nekoliko dana nakon što je u tom gradu na zapadu Australije uveden lockdown radi usporavanja širenja koronavirusa.

Vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom na istočnim rubovima grada, gdje je nekoliko zgrada izgorjelo i nekoliko polja je pretvoreno u zgraište.

Dim od požara i pepeo koji je padao po gradskom centru Pertha mogli su se vidjeti sa udaljenosti od tridesetak kilometara.

Vatrogasci su saopćili da rade u ekstremno teškim uslovima uz temperature koje su dostizale 37 stepeni Celziusa.

–  Požar trenutno pokriva površinu od 7.000 hektara i s radijusom od oko 75 kilometara – izjavio je novinarima zamjenik komesara Odjela za borbu protiv požara i vanrednih situacija, Craig Waters.

Snažni vjetrovi tokom noći prinudili su značajan broj mještana da bježe, i stotine ljudi se očekuju u centrima za evakuaciju, kazao je Waters.

Mještani kažu da su ih probudile sirene za uzbunu na vanrednu situaciju u ranim jutarnjim satima u utorak.

–  Mislim da je bilo oko tri sata ujutru kada smo stajali na našem balkonu i mogli smo vidjeti požar kako nam se primiče – izjavila je jedna žena u centru za evakuaciju za nacionalnog emitera programa ABC.

Iako timovi još procjenjuju štete, gradonačelnik  Kevin Bailey izjavio je za ABC da je najmanje 30 kuća oštećeno.

Jedan vatrogasac oporavlja se u bolnici od udisanja dima, ali nije bilo drugih izvještaja o povrijeđenima, kazao je Bailey.

Vijest o požarima došla je u vrijeme dok je Perth ušao u drugi puni dan petodnevnog lockdowna nakon što je zaštitar u hotelu koji služi kao karantin testiran pozitivno na Covid-19.

–   Upravo sada, Zapadna Australija se bori s dvije vrste vanrednih situacija, opasnim požarima i pandemijom Covid-19 -izjavio je novinarima  premijer te savezne australske države Mark McGowan, prenosi AFP.

U okviru lockdowna, oko dva miliona građana Pertha, skupa s mještanima obližnjih regija Peel i South-West, moraju ostati u domovima.

Vlasti smatraju da se zaštitar zarazio britanskom varijantom koronavirusa od putnika koji se vratio u zemlju i smješten je u karantin u hotelu u Perthu.

Britanska varijanta među nekoliko je je sojeva virusa za koje se vjeruje da su zarazniji.

Zapadna Australija bila je pošteđena većine australskih razornih požara niskog raslinja izazvanih klimatskim promjenama, koji su uglavnom opustošili dvije najmnogoljudnije savezne države, New South Wales i Victoria tokom prethodne dvije godine.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts