Penzioneri zaprijetili masovnim protestima ne bude li novog zakona o PIO-u

Predstavnici Vlade Federacije BiH razgovarali su s predstavnicima penzionera o novonastaloj situaciji u vezi s donošenjem novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U delegaciji Vlade FBiH bili su premijer FBiH Fadil Novalić (SDA), zamjenici premijera, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB), federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ) i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić.

U delegaciji predstavnika penzionera bili su predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić, predsjednik Izvršnog odbora ovog saveza Mehmedalija Rapa, članovi Izvršnog odbora i Štaba za proteste saveza, kao i predstavnici Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar na čelu s predsjednikom Ivanom Kožulom.

Drljača je na današnjem sastanku kazao da je zakon o PIO-u najznačajniji zakon iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike FBiH u ovom mandatu, a možda i Vlade FBiH.

“Na ovom zakonu radilo se godinama i stalno su bile konsultacije s penzionerima i pokušavali smo zajednički tražiti optimalna rješenja. Ovo je projekt Vlade FBiH. Imali smo mnogo sastanaka s penzionerima. To je proces koji traje više godina. Na jednom od sastanaka u dobrom dijelu smo usaglasili odredbe koje su predložili penzioneri”, kazao je Drljača.

Kako kaže, nakon toga obratili su se i policijski službenici koji su tražili da se razmotre njihovi zahtjevi. Drljača je rekao da je nakon analiza utvrđeno da bi prema novom zakonu penzije tih službenika bile za 25-30 posto manje, što bi ih dovelo u nekorektan položaj.

“Tražena su rješenja da li da se ide kroz Zakon o PIO-u ili kroz Zakon o policijskim službenicima kao lex specialis”, kazao je Drljača dodajući da je zaključeno da bi to bilo dodatnih milion i po maraka na godišnjem nivou.

On je rekao da ta suma nije velika i da se zakoni trebaju temeljito raditi kako bi se obuhvatile sve kategorije. Drljača je kazao da će Vlada FBiH razmotriti svih 100 amandmana koji su dostavljeni izvršnoj vlasti.

“Vlada će donijeti odluku većinom glasova i nakon toga zakon ide na Parlament FBiH. Veoma mi je bitno da zakon bude provodiv jer to dugujemo penzionerima”, rekao je Drljača.

Premijer Novalić rekao je da su do sada imali korektnu i konstruktivnu saradnju s penzionerima, a rezultat toga je bio Zakon o PIO-u. Kako kaže, zato su pristali još jednom razmotriti novonastalu situaciju.

“O samom zakonu zna se sve. Mislim da je Vlada FBiH ispoštovala sve dosadašnje dogovore. Danas smo pokušali ponovo vratit u igru i probleme i moguća rješenja”, rekao je Novalić.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić kazao je da je dogovoreno da nema nikakvih privilegija za bilo koga, a koje bi bile unesene u novi zakon o PIO-u. Kako kaže, usaglašeno je da penzije budu onolike kolike su zarađene sa radnim stažom i uplaćenim doprinosima.

“Naš raniji zahtjev je bio da se zakon donose po hitnoj proceduri. Penzioneri FBiH su usaglasili da ovaj zakon može ići i u dvofaznom postupku pod uslovom da bude donesen do kraja godina i da stupi na snagu 1. januara 2018. godine”, rekao je Omerefendić.

Upozorio je da će Stalni štab za proteste penzionera zasjedati stalno do Nove godine te da će Stalni štab pripremati proteste koji će se održati pred Parlamentom FBiH, a kojim bi prisustvovalo više od 100 hiljada ljudi.

“Mi imamo 650 hiljada glasača. Zaključak je bio da će naši predstavnici obaviti razgovore s penzionerima i obavijestiti ih ko je to protiv opravdanih minimalnih zahtjeva penzionera. Ti razgovori će biti svaki mjesec do narednih izbora”, kazao je Omerefendić.

Zaključio je da se protesti i razgovori neće održati ako zakon ne bude usvojen do Nove godine.

Related posts