Panika na Floridi: Masovna evakuacija zbog uragana, gase nuklearne elektrane

Nadležne agencije i službe Sjedinjenih američkih država započele su masovnu evakuaciju stanovništva na Floridi. Ljudi u panici bježe s područja koje se nalazi na putu uragana Irma.

Ceste su prepune onih koji spas traže izvan svojih domova, piše ABC News.

Donesena je odluka o gašenju dvije nuklearne elektrane ukoliko Irma ostane na putu prema području na kojem se te elektrane nalaze, javlja FoxNews.

Glasnogovornik nuklearki Peter Robbins izjavio je kako je obustava rada u elektranama postupan proces i da će konačna odluka biti donesena na vrijeme pa ne bi trebalo biti problema.

“Ako pretpostavimo da bi moglo doći do izravnog utjecaja uragana na objekte, ugasit ćemo nuklearne jedinice”, dodao je.

Premijer karipskog otoka Barbude za uništenje otoka i uragan Irmu optužio je globalno zatopljenje i klimatske promjene. Ogorčen je na svjetske vođe koji poriču postojanje promjena u klimi.

“Nauka je jasna. Klimatske promjene su stvarne, a na Karibima sada živimo s posljedicama koje one donose. Nesreća je u tome što postoje oni koji to drugačije gledaju i ne priznaju postojanje klimatskih promjena”, izjavio je Gaston Browne. Dodao je i kako će za obnovu Barbude trebati godine u kojima će biti uložene desetine miliona dolara.

Related posts