Ovo je najbolji način da se riješite zavisnosti od telefona

“Facebook bi trebalo regulisati kao industriju cigareta”, “Previše vremena na ekranu djeluje kao digitalni heroin na vašu djecu”, “Zavisnost od interneta utiče na mozak na sličan način kao kokain” – samo su neki od naslova koji su se u posljednjih desetak dana pojavili u svjetskim medijima poput Guardiana, NBC-a i CBS News.

Ranije ovog mjeseca Google je predstavio niz alatki koje bi vlasnicima mobilnih telefona trebalo da omoguće uravnoteženiji digitalni život, uz obrazloženje da je 70 posto korisnika zatražilo pomoć u vezi sa regulisanjem vremena provedenog na elektronskim uređajima.

Grupa Digital Wellness Warriors također je nedavno uputila apel kompaniji Apple da primjeni slične mjere, i objavi seriju alata koji bi mogli doprinijeti boljem mentalnom blagostanju korisnika kada je riječ o upotrebi tehnologije.

Kompanija je odgovorila da “su njene mogućnosti po ovom pitanju ograničene zbog same prirode njenog operativnog sistema”, što znači da će se korisnici iOS-a morati bar još neko vrijeme strpiti za sličnu opciju.

U Appleovoj prodavnici za sada postoji niz aplikacija za bolje nadgledanje vremena provedenog na telefonu i društvenim mrežama, ali čini se da se jedan način za sada izdvaja kao najefikasniji.

Riječ je o podešavanjima na iPhoneu, u okviru kojih boje na ekranu treba podesiti na monohromnu varijantu.

Mnogi korisnici rekli su da im je ovaj “trik” pomogao da se riješe zavisnosti, jer im je crno-bijeli ekran bio “manje privlačan i zanimljiv”.

Ukoliko to ne pomogne, kompanija bi možda mogla poslušati New York Times, koji je početkom godine objavio članak pod nazivom “Vrijeme je da Apple napravi telefon koji izaziva malo manju zavisnost”.

Related posts