Nokia predstavila nove pametne telefone

Nasljednici prošlogodišnjih modela donose bolji hardver i kako kažu u ovoj kompaniji, premium iskustvo bez plaćanja premium cijene.

U HMD Globalu, kompaniji koja ima licencu za korištenje branda Nokia, mogu biti iznimno zadovoljni s uspjehom kojeg su ostvarili na tržištu pametnih telefona tijekom prošle godine, a na jučerašnjoj konferenciji predstavili su tri nova modela, odnosno nasljednika prošlogodišnjih uređaja koji dolaze s većim ekranima, još boljim hardverom i “čistim” Androidom. Nokia 2.1, 3.1 i 5.1 telefoni su niže i srednje kategorije koji bi korisnike, osim sa solidnim hardverom, trebali privući i s pristupačnom cijenom.

Iz ove kompanije kažu kako novi uređaji, uz pristup najnovijim Googleovim uslugama poput Google asistenta, donose čisto, sigurno i uvijek ažurirano Android iskustvo uz Android One i Android Go, u kombinaciji s vrhunskom izradom, dizajnom i performansama prepoznatljivima za Nokia pametne telefone.

Posebno napominju kako korisnici sada mogu uživati u iskustvu premium pametnog telefona bez plaćanja premium cijene.

Nokia 2.1

Najjeftiniji model Nokia 2.1 u odnosu na prethodnika dolazi s još većim ekranom dijagonale 5,5 inča i HD rezolucije, pokreće ga Snapdragon 425 procesor, ima 2GB RAM-a i 8GB memorije za pohranu podataka (proširive s microSD memorijskim karticama), sa stražnje strane nalazi se 8MP kamera, a s prednje selfie kamera rezolucije 5MP.

Zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta od čak 4000mAh u kombinaciji s novim Snapdragonom koji je deset odsto štedljiviji u odnosu na prošlogodišnji model, korisnici ovog pametnog telefona bateriju bi trebali puniti svaka dva dana.

Od ostalih zanimljivosti treba još istaknuti i stereo zvučnike te Android Oreo Go verziju mobilnog operativnog sistema, a na odabranim tržištima pojaviće se tokom jula po cijeni od 115 dolara.

Nokia 3.1

Ovaj je model iznimno bitan za HMD Global jer je riječ o njihovom najuspješnijem i najprodavanijem telefonu. Nova generacija dolazi s još snažnijim hardverom i HD+ ekranom dijagonale 5,2 inča. Pokreće ga osmojezgreni MediaTekov 6750 čipset koji donosi 50 postotno povećanje performansi u odnosu na prethodnu generaciju, ima 2, odnosno 3GB RAM-a i 16 ili 32 GB prostora za pohranu podataka. Rezolucija kamera iznosi 13MP i 8MP s prednje strane, pri čemu selfie kamera ima široki kut snimanja.

Na tržištu će se pojaviti tokom sljedećeg mjeseca po cijeni od oko 160 dolara za verziju s 2GB RAM-a i 16GB memorije te oko 195 dolara za verziju s 3GB i 32GB memorije.

Nokia 5.1

Najjači telefon kojeg je juče Nokia predstavila jest nova generacija petice. Rezolucija 5,5 inčnog ekrana iznosi 2160×1080 piksela uz omjer stranica 18:9, sa stražnje strane nalazi se 16MP kamera, dok je s prednje strane 8MP kamera kakva je i na modelu 3.1. Operativni sistem na kojem radi Nokia 5.1 je Android One (8.0 Oreo), dok kapacitet baterije iznosi skoro 3.000 mAh.

Procesor je osmojezgreni MediaTekov 6755, dolazi u verzijama s 2 i 3GB RAM-a te sa 16GB skladišnog prostora proširivog memorijskim karticama, a iz ove kompanije kažu kako su performanse ovog uređaja zahvaljujući novom hardveru 40 odsto bolje u odnosu na prethodni model predstavljen prošle godine.

Treba spomenuti i senzor za otiske prstiju koji se nalazi sa stražnje strane telefona za brzo otključavanje te podršku za NFC tehnologiju.

(NN/zimo.hr)

Related posts