Ova dječija imena su zabranjena u Europi

Matični uredi širom Europe ne dopuštaju roditeljima da djeci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smijati.

Francuzi, npr. ne dopuštaju imena zbog kojih bi se djeci drugi mogli izrugivati. Službenik matičnog ureda o svojoj sumnji obavještava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka je li ime odgovarajuće ili ne.

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dijete neće smjeti nositi imena poput Nutella, Princ William ili Mini Cooper.

I Nijemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Djeca ne smiju nositi unisex imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Matti, Osama bin Laden, Adolf Hitler.

Sa zabranama koje se tiču dječjih imena ne zaostaju ni Švicarci. Djeci ne smiju davati pogrdna imena, djevojčice ne smiju nositi muška imena, a dječaci žensa. Zabranjeno je djecu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospjela imena poput Pariz, Chanel i Juda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnima, a među njima su primjerice Metallica, Ikea i Superman.

U Danskoj su zabranjena imena poput: Ashleiy, Pluto, Jakobp… Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dječjih imena. Ako želite djetetu dati ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog odjela Sveučilišta u Kopenhagenu. Svake godine dobivaju zahtjeve za oko tisuću novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja, piše Dnevnik.hr.

Related posts