Oštro američko upozorenje Kosovu: Ukinite takse

Službeni Washington poslao je najvišim kosovskim dužnosnicima oštro upozorenje sa zahtjevom da se ukinu carinske pristojbe za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na dosadašnji američki doprinos Kosovu i prijetnju da će, ako ne ukinu pristojbe, uslijediti šire sankcije.

Nešto kasnije s Kosova je stigla i uzvratna poruka premijera Ramusha Haradinaja da, “unatoč ljubavi prema Americi, pristojbe ipak neće biti ukinute”.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javlja da su predsjednik Kosova Hashim Thaci, premijer Haradinaj i predsjednik parlamenta Kadri Veseli dobili pismo koje su potpisali Matthew Palmer iz State Departmenta (zamjenik pomoćnika državnog tajnika), Laura Cooper iz Pentagona (zamjenica pomoćnika ministra obrane) te John Erath iz Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući (direktor za europska pitanja).

U pismu adresiranom na najviše kosovske dužnosnike od njih se traži da odmah ukinu pristgojbe na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Dok to ne učinite ne možemo obnoviti naše odnose na prethodnu razinu”, navodi se u pismu, javlja Puljić.

U pismu se navodi i da svoj posjet Kosovu otkazuje general Timothy Orr iz Nacionalne garde Iowe koja surađuje s Kosovom na obrambenim pitanjima.

“I general Orr je otkazao dolazak zbog spomenutih pristojbi. Nacionalna garda iz Iowe surađuje sa sigurnosnim snagama Kosova od 2011. godine u sklopu Programa za partnerstvo”, javlja Puljić.

Istodobno se spominje mogućnost da SAD suspendira vojnu pomoć Ministarstvu obrane Kosova od 12 milijuna dolara, uključujući 12 vozila Humvee.

Haradinaj: Ne pokoravamo se Srbiji i Rusiji

Prošlog je mjeseca State Department odbio izdati ulaznu vizu premijeru Kosova Haradinaju.

No, on odgovara kako je američkom veleposlaniku u Prištini objasnio poziciju Kosova, te zatražio od Amerikaca da razumiju kosovske vlasti.

“Mi volimo Ameriku, ali se ne pokoravamo Srbiji i Rusiji”, rekao je Haradinaj prištinskim medijima.

U pismu kosovskim dužnosnicima još se navodi kako je Priština svojim potezima onemogućila SAD-u da nastavi suradnju s kosovskim vlastima “na velikom broju ciljeva”.

“Pažljivo ćemo promatrati i druge aspekte naše suradnje i vidjeti trebaju li oni biti suženi”, navodi se u pismu.

Američki dužnosnici podsjećaju čelnike kosovskih Albanaca na dosadašnje angažiranje SAD-a u stjecanju kosovske neovisnosti i pozivaju na poštovanje žrtvovanja američke države za Kosovo, te tisuća američkih diplomata i vojnika koji su bili osobno angažirani “u pokušajima da se izgradi budućnost za Kosovo”.

“Nevjerojatno je da poslije svega što smo zajedno napravili, Kosovo tako olako shvaća naše prijateljstvo da ignorira naš savjet”, navodi se u pismu kosovskim čelnicima iz Washingtona uz upozorenje “širim sankcijama”.

“Naša namjera je da vidimo da se Srbija, ali i Kosovo, ponašaju odgovorno kako bi se ponovo uspostavio dijalog. Prvi korak na ovom putu mora biti ukidanje pristojbi. Dok to ne učinite, mi ne možemo vratiti naše odnose na prijašnju razinu”, naglašeno je u pismu visokih američkih dužnosnika iz Washingtona trojici najviših kosovskih dužnosnika.

Thaci: Narušili smo odnose sa SAD-om

No, Haradinaj je nakon sastanka s Thacijem rekao da pristojbe neće biti ukinute, te zatražio razumijevanje SAD-a.

Pozvao je političke stranke da ostanu jedinstvene u stavu da se pristojbe ne ukidaju dok Beograd ne prizna neovisnost Kosova.

Thaci je izjavio kako “nikada nije pomislio da bi Kosovo moglo doći u poziciju da se njezin odnos sa SAD-om dovodi u pitanje”.

“Ne vjerujem da postoji ijedan lider na Kosovu koji se osjeća dobro samo zato što je Srbiji nanesena šteta od nekoliko milijuna eura, a da je Priština od SAD dobila šamar”, rekao je Thaci za Radioteleviziju Albanije.

Prema njegovim riječima, “Priština ne treba biti strana koja blokira dijalog”.

“Vjerujem da ćemo u danima koji dolaze naći kreativno rješenje. Nikakva šteta nanesena Srbiji ne opravdava štetu načinjenu odnosima Kosova sa SAD-om”, rekao je Thaci.

Pregovori Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, koji se pod pokroviteljstvom EU-a vode na temelju Briselskog sporazuma iz travnja 2013. godine, već su mjesecima u krizi, a pogoršani su nakon uspješnog lobiranja Beograda da se Kosovo ne primi u Interpol, čime je Priština drugi put ostala bez članstva u međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Priština je ubrzo uzvratila povećanjem pristojbi na robu iz Srbije (i BiH), a potom i povećanjem tih taksi za 100 posto uvjetujući da Srbija prizna Kosovo i prestane ga ograničavati na međunarodnom planu.

Ukidanje pristojbi od Prištine su već u više navrata zatražili i visoki dužnosnici EU-a ukazujući na kršenje SSP-a i regionalnog trgovinskog sporazuma CEFTA-e.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Related posts