Oštećen jedini ruski nosač aviona

Jedini ruski nosač aviona “Admiral Kuznjecov” oštećen je kada je na njegovu palubu pala dizalica sa servisne plutajuće platforme tokom izvođenja popravki u pristaništu nedaleko od Murmanska.

Ovaj brod učestvovao je u vojnoj kampanji Rusije u Siriji. Sa njega su polijetali avioni koji su vršili udare na pobunjeničke snage.

“Admiral Kuznjecov” servisira se u pristaništu u ledenim vodama zaliva Kola. Planirano je da se vrati u upotrebu 2021. godine.

Guverner Murmanska Marija Kovtun saopštila je da je pokrenuta spasilačka operacija i da je evakuisana 71 osoba kada je počela da tone platfroma koja je držala brod.

Ratni brod se uspješno izvukao iz pristaništa prije nego što je platforma potpuno potonula.

Pokrenuta je krivična istraga o incidentu u kojem je jedna osoba nestala, a četiri povrijeđene. Njima se ukazuje pomoć nakon što su pretrpjele hipotermiju usljed pada u ledenu vodu.

Aleksej Rahmanov, direktor kompanije za brodogradnju USC, rekao je agenciji TASS da su trup i paluba broda oštećeni, ali da nisu ugroženi vitalni dijelovi nosača aviona.

Na platformi je došlo do nestanka električne energije, zbog čega su se brzo napunili njeni rezervoari za vodu, usljed čega je potonula, rekli su zvaničnici.

Related posts