Osmi po redu opći izbori u BiH nikada neizvjesniji

U Bosni i Hercegovini ove nedjelje se održavaju Opći izbori, osmi po redu nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Biračko pravo ima oko tri miliona i 350 hiljada građana upisanih u centralni birački spisak. Građani će birati članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike RS-a, zastupnike u državnim i entitetskim parlamentima, te deset kantonalnih skupština.

Od 3.352.933 osobe upisane u Centralni birački spisak iz Federacije ih je 2.092.336. Građani Brčko distrikta BiH u zavisnosti od entitetskog državljanstva upisani su u Centralni birački spisak za glasanje u jednom od dva entiteta.

77.814 registrirano ih je za glasanje izvan BiH, i to 76.729 za glasanje putem pošte, a hiljadu i 85 za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Najviše će ih glasati u ambasadi i konzulatima u Njemačkoj – ukupno 416. Za glasanje putem mobilnog tima prijavljeno je 12.188 glasača. To su glasači koji su vezani za svoje domove zbog starosti, bolesti ili invaliditeta te zatvorenici ili su vezani za ustanove.

Svi oni odlučivat će se za jednu od 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Na glasačkim listićima će na ovim izborima biti 804 redovne liste sa ukupno 7.497 kandidata. 3.119 su žene, a 1.684 kandidata imaju 30 ili manje godina.

Ukupno u BiH su formirana 5.794 biračka mjesta i 314 mobilnih timova.

Na općim izborima biraju se 3 člana Predsjedništva BiH. Ove godine na izborima učestvuje šest kandidata za člana Predsjedništva iz bošnjačkog naroda, pet iz hrvatskog i četiri kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Za mjesto predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske takmiči se 37 kandidata iz sva tri konstitutivna naroda.

Kandidati se bore za 42 zastupnička mjesta u Državnom, 98 u Federalnom parlamentu i 83 zastupnička mandata u Narodnoj skupštini RS-a. Bira se i 289 zastupnika u deset kantonalnih skupština, sa različitim brojem zastupnika u zavisnosti od toga o kojem kantonu je riječ. Građani Brčko Distrikta ne glasaju za kantonalne skupštine, ali u zavisnosti od entitetskog državljanstva će na biračkom mjestu dobiti kombinaciju glasačkih listića za određeni entitet i shodno tome mogu glasati za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Državnom i jednom od entitetskih parlamenata.

Izbori će koštati 8,5 miliona maraka, od čega se 4,7 miliona odnosi na naknade članovima biračkih odbora, 1,2 miliona za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 maraka za poštanske usluge slanja listića registriranih za glasanje putem pošte.

Related posts