Osipanje “četvorke”: Nezavisni blok bez Šemsudina Mehmedovića

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od jutros zasjeda, a na dnevnom redu su mnoge teme, među kojima pitanje aranžmana s MMF-om, izvještaji pojedinih državnih institucija, pa i pitanje akciza. Ovo posljednje, ujedno je i goruće pitanje na bh. političkoj sceni već sedmicama.

Pred početak sjednice trojica zastupnika, od kojih bivši SDA-ovac Senad Šepić, te Salko Sokolović i Sadik Ahmetović, koji su formalno još članovi SDA, na mjestima gdje sjede u Parlamentu postavili su papire sa svojim imenima i natpisom “Nezavisni blok”. To bi trebalo značiti da se radi o klubu zastupnika u kojem će djelovati u narednom periodu.

Natpis “Nezavisni blok” nije se pojavio ispred Šemsudina Mehmedovića, što znači da on definitivno ne namjerava ući u novi zastupnički klub sa preostalom trojkom. Ispred Mehmedovića i dalje stoji pločica s njegovim imenom i nazivom stranke kojoj pripada i u čijem klubu djeluje – SDA.

Sokolović je i zvanično na sjednici kasnije saopćio da od danas djeluje novi klub, Nezavisni blok, te da će on biti predsjedavajući Kluba, a njegov zamjenik će biti Sadik Ahmetović.

Postavljanje natpisa “Nezavisni blok” ispred, sada već “odmetnute trojke”, međusobno su prokomentirali i ostali zastupnici, naročito Asim Sarajlić (SDA) koji se srdačno pozdravio sa svima, naročito sa Mehmedovićem dok se, koliko smo primijetili, sa Šepićem nije rukovao. Kako je to izgledalo, pogledajte na fotografijama.

Related posts