Organizacija za migracije (IOM) odbila da prebaci migrante sa Maljevca

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) odbila je da prebaci migrante sa djecom sa graničnog prelaza Maljevac u novi prihvatni centar “Bira” na području Bihaća, saznaje portal Klix.ba.

Isti izvor navodi da su službenici Granične policije BiH od 24. do 27. oktobra više puta kontaktirali rukovodioce IOM-a sa molbom da se više od stotinu migranata, među kojima su desetine djece, prebace u prihvatni centar “Bira” ili na bilo koju drugu lokaciju, gdje postoji adekvatan smještaj, ali da je taj zahtjev odbijen.

“IOM je odbio smjestiti te ljude i djecu, iako je bilo dovoljno kapaciteta da se to završi”, saznaje Klix.ba nezvanično u Graničnoj policiji BiH.

Ovaj portal navodi da se do petka poslijepodne niko iz IOM-a nije pojavio na graničnom prelazu Maljevac.

Isti izvor navodi da su se, tek nakon što su mediji izvršili svojevrstan pritisak, blizu graničnog prelaza pojavila dva volontera iz IOM-a, koji ni tada nisu ušli među migrante.

Koordinator IOM-a za Zapadni Balkan Peter Van der Overart izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je migrantskim porodicama, koje trenutno borave na graničnom prelazu Maljevac, ponuđeno da budu premještene u prihvatni centar u nekadašnjoj Fabrici “Bira” u Bihaću.

On je rekao da vlast mora da odluči šta će sa migrantima kod graničnog prelaza Maljevac, te da je IOM bio sa njima 24 sata dnevno.

“To treba da bude zajednički napor Ministarstva bezbjednosti BiH, kantonalnih i lokalnih vlasti da nađu neku soluciju za te migrante. Nama su oni prioritet”, rekao je Overart i dodao da niko nema pravo da živi tako blizu granice i da tu pravi kampove.

On je naveo da je do Granične policije BiH da odluči šta će sa tim ljudima.

“Sa našim partnerima konstantno razgovaramo i tražimo izlaz iz ove situacije da se tim ljudima obezbijedi tretman. Jedna od opcija je i da ih odvezemo u Ušivak, ali siguran sam da će u naredna dva, tri dana rješenje biti na pomolu”, rekao je Overart.

Related posts