Opozicija u RS: Dodik je dva puta kapitulirao na temu referenduma, treba ga zvati Mile Puigdemont

Opozicija u RS-u tvrdi da je predsjednik RS-a Milorad Dodik za pet godina politički kapitulirao dva puta na istu temu referenduma.

Dodiku je, kaže, pošlo za rukom da dva puta “sahrani” referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“U oba slučaja usvojena je gomila nemuštih, besadržajnih zaključaka, koji treba da opravdaju kapitualaciju”, rekao je Dragan Čavić, nakon što je rano jutros u Narodnoj skupštini vladajuća većina u RS usvojila odluku o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma.

Naveo i da je vlast, umjesto da provode odluku o referendumu, tražila razloge za njeno neprovođenje.

“Razloga za nesprovođenje nema ni formalne, ni političke prirode. Jedini razlog je njihov strah od sankcija koje su im zaprijećene. Javno su govorili da će referendum suspendirati, ali je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack je prije dva dana jasno poručila – ne suspenzija, već stavljanje van snage referenduma. Poslušali su američku ambasadoricu i donijeli su odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu”, istakao je Čavić.

Oni koji, kako tvrdi, slušaju američku ambasadoricu u BiH, a svaki dan je napadaju javno, sada su pokazali svoje pravo lice.

Šef Kluba poslanika SDS – SRS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica je podsjetio da je opozicija još 2015. godine, kada je usvojena odluka o raspisivanju referenduma, isticala da neće biti proveden te upitao zašto Dodik sada insistira na konsenzusu o tom pitanju kada on nije predviđen zakonom.

“Tada smo rekli da neće biti referenduma i da vlast obmanjuje narod i igra se osjećanjima srpskog naroda. Ovo je noć kapitulacije Milorada Dodika i njegovog režima”, ustvrdio je, nakon što su stavljene van snage odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i o izboru članova u Komisiju za provođenje referenduma.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da Dodika sada treba zvati “Mile Puigdemont”, aludirajući na smijenjenog predsjednika katalonske vlade.

Vjerovatno je, kaže, neko iz međunarodne zajednice “priprijetio Dodiku i on je izvukao sebe, jer ga ne interesuje RS, pravosuđe, niti ljudi koji su dobili više od 1.700 godina zatvora”. Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković tvrdi da je bilo potrebno staviti van snage odluku o provođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je odluka o njegovom raspisivanju objavljena u “Službenom glasniku” i trebalo je da bude održan već 19. novembra, a o tom pitanju nema jedinstvenog sastava svih stranaka iz RS.

“Svjesni smo činjenice da možemo održati referendum u RS-u i možemo znati njegove rezultate, ali se oni ne mogu provesti, jer se 90 posto potrebnih stvari za njegovu implementaciju nalazi u zajedničkim institucijama BiH”, rekao je Višković.

Related posts