Operativna grupa USK: Ne odustajemo od svojih zahtjeva u vezi s migrantima

Ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Klajić kazao je da Ministarstvo sigurnosti BiH mora preuzeti kontrolu nad prihvatnim centrima Bira i Miral, ili će u suprotnom insistirati na njihovom zatvaranju.

“Naravno, prolongirali smo i naš rok od deset dana, kako bismo naredne sedmice u Sarajevu o tome razgovarali i dogovorili konkretne poteze. Već smo pokazali maksimalno razumijevanje i strpljenje, ali ovaj put ne odustajemo od naših zahtjeva“, rekao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Klajić.

Time je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem redovnom sastanku potvrdila svoje prethodno usvojene zaključke i zahtjeve od Ministarstva sigurnosti BiH, koji se odnose na strateško upravljanje i nadzor nad situacijom s migrantima i izbjeglicama u ovom kantonu.

Komesar policije USK Mujo Koričić napomenuo je kako je jedan od tri zahtjeva djelimično već ispunjen, s obzirom da je grupa problematičnih korisnika usluga Prihvatnog centra Bira nakon nedavnog masovnog fizičkog sukoba, izmještena u Prihvatni centar Delijaš u Istočnom Sarajevu.

“Tu je naravno još i zahtjev o kontroli broja migranata koji borave u prihvatnim centrima na području USK, čiji su kapaciteti nadmašeni. Ja sam sa svim zaključcima i zahtjevima upoznao i Operativnu grupu Vijeća ministara, te se nadam da ćemo već na sastanku iduće sedmice imati ponuđena neka rješenja“, dodao je Koričić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je i skorašnji sastanak s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), na kojem će se također razgovarati o trenutnoj situaciji na području ovog kantona, zajedničkom djelovanju, maksimalnoj zaštiti migrantskih porodica i maloljetnika bez pratnje, ali i narednim potezima s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije.

 

Izvor: krupljani.ba

Related posts