Okrugli sto “Prijedor – prošlost – sadašnjost – budućnost” održan u Sarajevu

Sinoć je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan okrugli sto pod nazivom “Prijedor prošlost – sadašnjost – budućnost” koji je imao za cilj da se sa različitih aspekata govori o Prijedoru, tj. o genezi ratnih zločina u ovom gradu, o pronalasku i identifikaciji žrtava Prijedora, o životu u Prijedoru i suočavanju sa istinom, te o perspektivi života u Prijedoru.

Prisutnima se obratio muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić, te izlagači: dr. Jasmin Medić , historičar i istraživač genocida, dr. Mujo Begić, predstavnik Instituta za nestale i Mirsad Duratović , predsjednik Skupštine grada Prijedora.

U ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru je ubijeno više od 3.000 stanovnika nesrpske nacionalnosti, a još uvijek se traga za više od 500 žrtava. Često se kaže da je zločin u Prijedoru preteča genocida u Srebrenici i da su ga međunarodna javnost i snage prepoznali i spriječili, vjerovatno se ne bi desio ni genocid u Srebrenici. Islamska zajednica kroz razlicite aktivnosti nastoji raditi na memorizaciji i  izgradnji kulture sjećanja na ove zločine. Tako se 20. juli obilježava kao Dan sjećanja i kolektivne dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane. Tim povodom će sutra u Sarajevu u organizaciji Muftijstva bihaćkog biti održana konferencija za medije, gdje će biti predstavljene aktivnosti i sadržaji ovogodišnjeg obilježavanja odnosno kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani.

Izvor: RTVUSK

Related posts