Ogrešević evropski gradonačelnik regiona

Evropski pokret u BiH održao je u Cazinu centralnu manifestaciju za Unsko-sanski kanton u okviru obilježavanja Dana i mjeseci Evrope za 2017. godinu.

Među dobitnicima priznanja za 2017. godinu su i laureati iz našeg kantona. Kompaniji Care Fusion iz Cazina uručeno je priznanje „Društvena odgovornost – promocija poslovnog okruženja USK – BiH“. Za višegodišnji doprinos razvoju kulture i očuvanju kontinuiteta kolonije skulptora Ostrožac priznanje „Društvena odgovornost, kulturna promocija USK – BiH“ je uručeno Ismetu Kasumoviću iz Cazina, dok je priznanje „Društvena odgovornost – internacionalna promocija Cazina i USK“ uručeno Suadu Rošiću, za brojne uspješne projekte i aplikacije s kojima je Općina Cazin izgradila povjerenje kod međunarodnih organizacija. Istoimeno priznanje u Cazinu su danas preuzele i članice Udruženja „Žena“ iz Kulen Vakufa, a RTV USK uručeno je priznanje za Najbolju TV emisiju – Biznis magazin.

„Otvorena lokalna zajednica – partner EU integracija“ priznanja su koja su uručena općinama Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac, a Nacionalni park Una proglašen je najboljim turističko-poslovnim projektom u BiH.

Nakon što je Evropski pokret prije nekoliko godina Cazinu dodijelio priznanje „Evropski otvoreni grad“, danas je Gradu Cazinu uručeno priznanje „Strateški partner EU integracija u BiH“.

Gradonačelnik Nermin Ogrešević svrstao se među gradonačelnike Ljubljane, Zagreba i Beograda kojima je Evropski pokret ranijih godina dodijelio priznanje „Evropski gradonačelnik regiona“.

Različita priznanja, uglavnom za doprinos evropskim integracijama i podršci Bosni i Hercegovini na tom putu, uručena su i Edinu Dilberoviću, direktoru Direkcije za EU integracije BiH, ambasadorima Češke i Slovačke Jakubu Skalniku i Janu Pšenici, predsjedniku Vanjsko-trgovinske komore BiH Bruni Bojiću, Vladi Srednje- bosanskog kantona, Sarajevo Biznis Forumu, ERM kompaniji i rukometašu Jasminu Mrkonji te glavnom uredniku Večernjeg lista BiH, Jozi Pavkoviću.

Među nagrađenima su i kompanija Austronet iz Kozarca i njen direktor Enes Kahrimanović, direktor Veterinarskog zavoda BiH, Ljubomir Kalaba te općina Travnik.

Priznanje „Evropski partner i prijatelj procesa EU integracija BiH“ dodijeljeno je austrijskom ambasadoru Martinu Pammeru, a „Orden naroda, građana i građanki BiH za posebne zasluge na polju razvijanja prijateljskih i partnerskih odnosa“ uručen je hrvatskom ambasadoru Ivanu del Vechio i sklovačkom ambasadoru Janu Pšenici koji završavaju svoj mandat u našoj zemlji.

U grupi mladih dolazećih lidera, Evropski pokret je priznanja dodijelio Naseru Rujancu, najmlađem predsjedavajućem Općinskog vijeća iz Donjeg Vakufa, Ivonu Jerkoviću, potpredsjedniku Mladeži HDZ BiH i Lavu Pajkiću, filmskom producentu iz Beograda.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa na svečanoj su akademiji nastupile članice Kamernog teatra Belcanto iz Banja Luke, Jasna Dolić i mališani iz cazinskog Plesnog kluba Enigma.

Jozi Pavkoviću nagrada “Ličnost godine”

Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH dobitnik je nagrade “Ličnost godine BiH” koju već 10. godinu dodjeljuje Evropski pokret u BiH najzaslužnijim pojedincima i kolektivitetima koji su svojim radom dali značajan doprinos uspjehu evropskih integracija BiH.
U Cazinu je danas održana svečana akademija “Dan i mjeseci Evrope u BiH – Cazin 2017” koju tradicionalno organizuje Evropski pokret u BiH, a na kojoj su dodijeljene brojne nagrade najzaslužnijim pojedincima i kolektivitetima koji su svojim radom dali doprinos uspjehu evropskih integracija BiH.

Najznačajniju nagradu “Ličnost godine BiH” dobio je Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH, a nagradu mu je uručio Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH. Prema njegovim riječima, Pavković je ovu titulu zaslužio s više aspekata.

Prije svega, sa Pavkovićem na čelu Večernji list je u saradnji sa agencijom Libar preveo originalni dejtonski sporazum na sva tri službena jezika u BiH. Pored toga, na “Večernjakovu” inicijativu, Ruska Federacija je ustupila Povelju Kulina bana Bosni i Hercegovini na privremeno korištenje, a nagrada mu je uručena i zbog dugogodišnje vrhunske organizacije jednog od najpoznatijih događaja u BiH i šire “Večernjakov pečat”.

Pored Pavkovića, nagrade su dobila i četiri ambasadora u BiH. Martin Pammer, ambasador Austrije i Jakub Skalnik, ambasador Češke dobili su nagradu “Evropski partner i prijatelj procesa EU integracija BiH”, dok su Jan Pšenica, ambasador Slovačke i Ivan del Vechio, hrvatski ambasador u BiH dobili nagradu “Orden naroda, građana i građanki BiH za posebne zasluge na polju razvijanja prijateljskih i partnerskih odnosa” BiH i Slovačke, odnosno BiH i Hrvatske.

Nagradu je dobio i Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH za “Regionalni razvoj i EU integracije BiH”, Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH za “Poseban doprinos u razvoju poljoprivrede i veterinarstva u BiH”, Edin Dilberović, direktor Direkcije za Evropske integracije BiH – “Društveno odgovoran partner procesa EU integracija”, Vlada SBK, premijer Tahir Lendo – “Društveno odgovoran partner procesa EU integracija”, Sarajevo Business Forum, Dino Selimović, direktor marketinga BBI banke – “Najbolji poslovno-investicijski projekt regiona”, kao i JP Nacionalni park Una, direktor Amarildo Mulić – “Najbolji turističko-poslovni projekat u BiH”.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević dobio je priznanje za “Evropskog gradonačelnika regiona”, dok su općine Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac dobile priznanje za “Otvorene lokalne zajednice – partner EU integracija”.

Naš proslavljeni rukometaš Jasmin Mrkonja dobitnik je priznanja “Životno djelo za doprinos razvoju sporta i humano djelovanje”.

Nagrada je uručena i nekolicini uspješnih kompanija, pojedinaca, institucija i udruženja u našoj zemlji, a upriličen je i bogat kulturno-zabavni program za sve goste.

Related posts