Održana 40.sjednica Skupštine USK

Prostorni plan USK za period od 20 godina, usvojen je vednom glasova skupštinskih zastupnika, ali samo u formi nacrta. U formi prijedloga, izglasano je da se ne smiju planirati hidrocentrale i Termoelektrana u Sanskom Mostu. Protiv toga bili su Nezavisni blok, SDP, SBB, A SDA i DF.

Niz zamjerki upudeno je na trenutni dokument Prostornog plana, kao i cijenu njegove izrade. Kako smatraju pojedini zastupnici 90 hiljada maraka, previše je u odnosu na trenutno budžetsko stanje. Iako se radilo o veoma ozbiljnom dokumentu koji je posljednjih dana u žiži interesovanja gradana, vedna zastupnika za vrijeme rasprave umjesto u skupštinskim klupama, našla se ispred zagrade Skupštine. Izmjena i dopune Zakona o prostornom uredenju i gradanju nisu dobile zeleno svjetlo.

Nakon višesatne rasprave i upućenih mnogobrnojnih kritika na račun ovog dokumenta materijali su povučeni sa dnevnog reda i vraćeni na doradu resornom ministarstvu. U opoziciji smatraju da je to dodatno administrativno i financijsko opterećenje za gradane u odnosu na postojed zakon, ali i da ugrožava gradevinske obrte.

U nastavku sjednice, usvojen je prijedlog Plana zaštite kvalitete zraka USK 2017-2022 godina, odluka o Službi kantonalne skupštine, kao i mišljenje ministarstva zdravstva, rada i socijalne politke na nacrt Strategije zapošijavanja FBIH 2018- 2021. godina. – piše rtvusk.

Related posts