Određen pritvor Šušnjaru, optuženom za jedan od najmonstruoznijih zločina u BiH

Sud BiH odredio je pritvor Radomiru Šušnjaru, optuženom za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u Višegradu u proteklom ratu.

Pritvor Šušnjaru može trajati najduže dvije godine od dana hapšenja, odnosno najkasnije do 24. juna 2020. godine ili do drugačije odluke Suda.

Istovremeno je van snage stavljeno rješenje Suda BiH od 13. novembra 2013. godine kojim je, tada osumnjičenom Radomiru Šušnjaru određena mjera pritvora, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud BiH je 13. novembra 2013. godine, na prijedlog Tužilaštva BiH, donio rješenje kojim je Šušnjaru određen pritvor od mjesec dana i naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice.

Optuženi se dugo godina nalazio u Republici Francuskoj gdje je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine i optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima VRS i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom zarobljavanju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena a optuženi i drugi pripadnici VRS i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Ovaj događaj, poznat kao „živa lomača“ u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu MKSJ u Haagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju.

Related posts