Odlična vijest: Prve penzije iz budžeta bit će isplaćene 5. februara

Prihodi idu redovno na račun trezora, dovoljni su za isplatu penzija i nadam se da će sve informatičko-tehničke aktivnosti biti urađene kako treba, rekao Krnjić

Skoro cijelog januara u Federalnom zavodu PIO/MIO i Ministarstvu finansija vrlo je intenzivno. Rade se, kako nam je potvrdio direktor Zavoda Zijad Krnjić, informatičko-tehničke pripreme za isplatu prvih penzija putem trezora FBiH, a ne s računa Zavoda PIO/MIO, kako je to do sada bio slučaj.

U škripcu

Stupanjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na snagu te usvajanjem budžeta FBiH, od 1. januara ove godine penzioneri će primanja dobiti iz budžeta.

– Aktivnosti su vrlo složene, a rokovi su nam tijesni, jer za ovakve poslove potrebno je mnogo više vremena. Kod nas su okolnosti bile takve da je novi zakon usvojen nekoliko dana prije Nove godine, tako da smo svi skupa u škripcu s vremenom – rekao je Krnjić.

Bez obzira na to, ističe da uposlenici Zavoda te Ministarstva vrlo intenzivno rade, tako da će biti sve u redu i na vrijeme kada je u pitanju isplata penzija.

Isti plan

– Prihodi idu redovno na račun trezora, dovoljni su za isplatu penzija i nadam se da će sve informatičko-tehničke aktivnosti biti urađene kako treba. Plan je da isplata januarske penzije bude do 5. februara, kako je to i ranije bilo. Taj rok isplate apsolutno nam je nepromjenjiv – dodao je Krnjić.

Šta je s povećanjem

 Što se tiče obrade penzija u Zavodu PIO/MIO, Krnjić kaže da su svi ti poslovi završeni.

– Sad su u toku poslovi informatičkog transfera na trezor. Što se tiče eventualnog povećanja penzija, to može ići kroz redovno usklađivanje koje će se desiti 15. aprila, a za neka druga povećanja odlučit će Vlada, kao što je Zakonom propisano, a prema parametrima koje dobije od Zavoda za statistiku. Za sada nema konkretnih odluka – kazao je Krnjić.

Izvor:avaz

Related posts