Očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na graničnim prijelazima na ulazu u BiH

Saobraćaj se ovoga jutra na putevima u našoj zemlji odvija po pretežno suhom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila.

Budući da je danas mnogima posljednji dan produženog prazničnog vikenda, pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekujemo na većini putnih pravaca, kao i na graničnim prijelazima.

Posebna pažnja se skreće na ulaz u BiH na graničnim prijelazima na jugu naše zemlje. Vozači se mole da se na vrijeme informišu o stanju na prijelazima, kako bi izbjegli duža čekanja. Trenutna zadržavanja na graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta.

Povodom međunarodnog praznika rada, večeras do ponoći, zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Smanjen je broj radova na cestama, ali privremeno postavljena signalizacija na pojedinim dionicama uzrokuje sporije odvijanje saobraćaja. Izdvajaju se autoput A-1 dionice Bojnik-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralni putevi: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUTA-1Zenica jug-Kakanj, zbog radova na sanaciji klizišta, saobraćaj se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Kakanj u mjestu Donji Tičići odvija sporije, jednom trakom (preticajnom). U suprotnom smjeru (Kakanj-Zenica jug) u funkciji su obje vozne trake, a zatvorena je zaustavna traka.Sarajevo zapad-Lepenica, u toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu tunela Igman. Na mjestu izvođenja radova, saobraćaj je u smjeru Sarajevo zapad-Lepenica preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.Butila-Vlakovo, u toku su radovi na vijaduktu Bojnik, zbog čega se saobraća jednom saobraćajnom trakom. E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:M-4Simin Han-Donje Caparde, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Rainci vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.M-5Ripač-Vrtoče, zbog radova na deminiranju terena na dionici Ripač-Dubovsko, od 08 do 16 sati saobraćaj se povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.M-14.1 Brčko – Bijeljina (u rejonu Ljeljenče) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 17 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.M-15 Sanski Most, zbog radova na izgradnji kružnog toka na raskrsnici s regionalnim putem R-405, vozila saobraćaju jednom trakom.M-16Poriče-Kupres, zbog izvođenja radova na sanaciji slijeganja ceste (nasipa) i škarpe zasjeka na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.M-17Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” s privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.Žepče-Maglaj, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice u mjestu Misurići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.Zalik-Vrapčići, zbog radova na izgradnji pješačke staze povremeno se saobraća naizmjenično, jednom trakom.Jablanica- Potoci (Donja Jablanica), zbog sanacije kolovoza saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično.M-18Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.Priboj-Simin Han zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.M-19.3Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u periodu od 09 do 10 sati i od 14 do 17 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVIR-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.R-445 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakomR-445 Ilijaš-Podlugovi – zbog radova na asfaltiranju saobraćaj se obustavlja na području Malešića od 07 sati 26.04. do 07 sati 27.04. Alternativni pravac za vozila do 7,5 tona je Donja Vogošća-Karaula-Malešići, a za vozila preko 7,5 tona Semizovac-Jošanica-autoput-Malešići.R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko (most na Stavnji-Lješevo)- zbog radova na sanaciji kolovoza, od 06 do 20 sati saobraća se usporeno.R-453 Srebrenica-Skelani (Kragljivode)–zbog deminerskih radova, radnim danima, od 8 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.R-456 Doboj-Maglaj (Rječica Donja) –zbog deminerskih radova, svakim danom, od 7 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.R-459 Tuzla-Dokanj – zbog radova na sanaciji klizišta kod mjesta Jarići, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.R-469/R-471 raskrsnica regionalnih puteva Živinice-Banovići-Ribnica i Banovići –Vijenac-Lukavac – zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Banovićima vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.R-471 Lukavac-Banovići-zbog prevoza cementa industrijskim kolosijekom pruge preko regionalne ceste Lukavac-Banovići, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

KANTON SARAJEVO- Zbog izvođenja neophodnih radova svakodnevno od 08 do 16 sati etapno će se obustavljati saobraćaj na dijelu ulice Bosanskih kraljeva (od spoja s ulicom Safeta Hadžića do spoja s ulicom Atife Karalić). Etapne dionice su: od raskrsnice s ulicom Safeta Hadžića do raskrsnice sa ulicom Kraljice Jelene, od raskrsnice sa ulicom Kraljice Jelene do raskrsnice a ulicom Alibega Firdusa i od raskrsnice s ulicom Alibega Firdusa do raskrsnice s ulicom Atife Karalić. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Konak, Dajanli Ibrahim bega, Safvet-bega Bašagića i Zvornička.

MOSTAR-Zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, na snazi je potpuna obustava saobraćaja u ulici Maršala Tita ( na relaciji Šarića džamija-Lučki most), dok je u ulici Kardinala Stepinca (na dionici od Hotela Ero do Carinskog mosta) desna traka zatvorena za saobraćaj, a lijeva je otvorena za dvosmjerni saobraćaj.

BIHAĆ-Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu maršala Tita saobraća se jednom trakom.

MAGLAJU toku su sanacioni radovi na sjevernom (Jelovac) i južnom ulazu u grad (Liješnica), zbog čega je obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije, sopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Related posts