Obnavlja se naftni terminal u Bihaću

U rekonstrukciju naftnog terminala u Bihaću, koji već dugo godina nije u upotrebi, biće uloženo šest miliona maraka, potvrđeno je iz Javnog preduzeća “Operator-terminali FBiH”, u čijem vlasništvu se nalazi ovaj objekat za skladištenje naftnih derivata.

Prema riječima direktora ovog preduzeća, Džemala Bašića, u međuvremenu je raspisan javni konkurs za odabir preduzeća koje će izraditi projektnu dokumentaciju, a očekuje se da konkretni radovi započnu u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, objekat je izgrađen prije više od četiri decenije i kako u međuvremenu nije ulagano u njegovo održavanje, naposlijetku je stavljen van upotrebe.

“Sem toga, u proteklom periodu imali smo neriješene imovinsko-pravne odnose i oni su sudskim putem riješeni u našu korist. Procjene su kako će radovi trajati oko pola godine kako bi se on doveo u funkcionalno stanje”, istakao je Bašić.

Prema njegovim riječima, radi se o vrlo značajnom objektu za čitavu regiju, koji raspolaže podzemnim i nadzemnim rezervoarima čiji ukupni kapaciteti iznose oko 18.000 tona. On je dodao kako se paralelno radi i na osposobljavanju željezničkog kolosijeka koji vodi do terminala.

Inače, pomenuto javno preduzeće, sem naftnog terminala u Bihaću, vlasnik je takvih objekata u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Pločama u susjednoj Hrvatskoj.

/nezavisne.com

Related posts