Objavljena velika prognoza za ljeto, saznajte kakvo vrijeme očekuje Evropu i Balkan

Ljeto je na pragu, a Evropski meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je veliku prognozu te samim time pružio uvid u vremenske prilike koje možemo očekivati ove godine.

Kako su naveli na službenoj stranici, detaljnija prognoza je objavljena za Evropu i Sjevernu Ameriku, ali su dali i širi pregled vremenskih prilika za cijeli svijet.

Za ovu prognozu su se fokusirali na tri glavna i najčešće korištena sezonska modela i to ECMWF i UKMO iz Evrope te CFSv2 iz SAD-a.

Sve ove prognoze pokazuju vremenski obrazac koji će preovladavati za period od tri mjeseca, tačnije, juni, juli i august.

“Baš kao i zimi, hladniji zrak većinu vremena bit će ograničen na sjeverne dijelove Evrope, dok će toplija (vruća) masa dominirati u kontinentalnoj Evropi. To je prilično loš scenarij za kontinentalnu Evropu, pogotovo ukoliko se u obzir uzme opći obrazac koji ukazuje na to da hladne fronte neće prodirati na to područje za vrijeme toplinskih valova”, piše Severe Weather Europe.

Prognoza Mett-Officea predviđa, ipak, da će se hladnija fronta premještati nešto južnije, što će rezultirati kraćim toplotnim valovima u kontinentalnoj Evropi, a topliji zrak će gurati dalje prema istoku i sjeveroistoku. Veliku Britaniju i Skandinaviju, prema tom modelu, očekuje natprosječno ili prosječno toplo ljeto.

Američki model CFSv2, s druge strane, daje nešto drugačiju prognozu. Prema ovom modelu će se većina toplog zraka zadržavati nad srednjom Evropom dok će se toplo vrijeme ispod prosjeka očekivati u zapadnoj Evropi i jugoistočnim dijelovima.

Zapadna Evropa je u ovom modelu prikazana kao hladnije područje zbog prisustva područja niskog pritiska zraka nad ovim područjem i Sredozemnim morem.

Severe Weather Europe piše da prognoza padavina za ljeto 2020. nije iznenađujuća i da oba evropska modela pokazuju suše vrijeme nego što je uobičajeno ljeti u kontinentalnoj Evropi. Nad sjevernim regijama se očekuje natprosječna količina padavina.

Opet, američki model CFSv2 je nešto drugačiji jer podsjeća natprosječne količine padavina u zapadnoj Evropi i dijelovima srednje i jugoistočne Evrope.

To je direktan rezultat područja niskog pritiska nad zapadnom Evropom. Takav obrazac mogao bi dovesti do stvaranja opasnih oluja i nevremena u Njemačkoj, alpskim regijama i sjevernom Balkanu.

Sjeverna Amerika je prilično veća od Evrope što znači da može imati raznovrsniji vremenski obrazac. Sva tri modela su složna s američkim CFS koji potiskuje toplotu sa zapadne obale prema sjeveru.

Kao i u cijeloj Evropi, područje koje ima prognozu prosječne temperature (ni toplije ni hladnije) i dalje može imati toplotne valove.

Prosječna prognoza upravo ukazuje na to da će broj toplotnih valova biti manji ili da će njihovo trajanje biti kraće. Riječ je o tromjesečnim prosjecima u kojima se može sakriti mnogo dinamike unutar prosječnog uzorka.

Kada je riječ o ostatku svijeta, odmah se može primijetiti vruća tačka u Sibiru. Ova regija je u posljednje vrijeme imala neke od najviših temperaturnih anomalija u svijetu i očekuje se da se ovaj trend nastavi i tokom ljeta 2020. godine.

Izvor: Klix.ba

Related posts