Obilježena 23. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset tri godine od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način. I ove je u organizaciji Općine Bosanska Krupa, ratnih vojnih invalida i MZ Hodžinac obilježen pješačkim maršem, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim programom na platou Kobiljnjaka.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra. Na tom je putu, u naselju Hodžinac, otkrivena i spomen-ploča na kući u kojoj je tokom ratnih dejstava izvjesno vrijeme boravio komandant 505. bužimske viteške brigade Izet Nanić.

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Prisutnima su se na Kobiljanjaku obratili ratni komandant 511. slavne bbr. Alija Kurtović, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i podsjetili na ratni put boraca, na zajedništvo i slogu Krupljana u najtežim vremenima koja i danas mora biti sveprisutna. Zahvalili su se svima koji su došli na Kobiljnjak, posebno učesnicima marša i istakli kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili živote.

Pozdrave i čestitke ispred Vlade USK građanima Bosanske Krupe uputio je ministar za pitanja boraca i RVI Dževad Malkoč, te naglasio kako će svoju i moralnu i finansijsku podršku u ovakvim manifestacijama davati sve dok je na čelu resornog ministarstva.

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

Godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka ove se godine po prvi put obilježavala u vrijeme ramazana pa je za sve učesnike marša i goste pripremljen iftar. Prije zajedničkog iftara proučen je Jasin i klanjan akšam-namaz. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a „Stari grad“.

Related posts