NSRS s dnevnog reda povukla tačku o "mirnom razdruživanju", otkazana i Posebna sjednica

U Narodnoj skupštini Republike Srpske neće biti rasprave o “mirnom razdruživanju” nakon što je tačka o ovom pitanju povučena, potvrdio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić za Klix.ba.

Kako je naveo Stevandić, ovo je bila jedina tačka dnevnog reda Posebne sjednice NSRS, koja se trebala održati danas, nakon završetka 10. redovne sjednice ovog tijela.

Podsjetimo, šefovi kluba zastupnika u NSRS su dobili dokument pod imenom “Sporazum o regulisanju odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”, u koji je imao uvid i Klix.ba.

Između ostalog, glavni član je sedmi s obzirom na to da se konkretno odnosi na razdruživanje, u njemu se navodi: “Strane se mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog za mir u BiH, koji je garantovao ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda na osnovu konsenzusa primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa”.

Zatim se navodi: “Strane će nakon mirnog razdruživanja funkcionisati suvereno u skladu s državnopravnom tradicijom, koju baštini RS od 9. januara 1992. godine, kada je proglašena te tradicijom koju baštini FBiH od 18. marta 1994. kada je obrazovana Vašingtonskim sporazumom”.

Definisano je da bi granica bila na mjestu trenutne linije razgraničenja između dva entiteta i da bi oba zadržala svoju teritoriju.

Nije poznato kada će zastupnici u NSRS raspravljati o ovom dokumentu, za koji se treba reći da krši Ustav Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix.ba

Related posts