Novi uspjesi mladih Bišćana; naučni rad Hate Botonjić najbolji istraživački rad u polju gastroenterologije u Americi

Bišćanka Hata Botonjic student je završne godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a tokom boravka na Univerzitetu Cambridge u Engleskoj, uradila je naučni rad na temu “Promjene koštane mase kod pacijenata sa insuficijencijom crijeva nakon parenteralne ishrane i pacijenata nakon transplantacije crijeva”.

Rad je prihvaćen na jednoj od najvećih konferencija u polju gastroenterologije ASPEN u Americi, na kojoj je Botonjić učestvovala kao jedini student na cijeloj konferenciji.

Pored svih naučnika i vrhunskih doktora, njen naučni rad koji je prezentirala na najprestižnijoj klinici na svijetu – Mayo Clinic, odbran je za najbolji rad kongresa. Na svečenoj ceremoniji uručena joj je i nagrada za najbolji istraživački rad, kojim je dala značajan doprinos u oblasti gastroenterologije.

Ova nagrada samo je jedna u nizu koje je budući doktor primila tokom svog školovanja. Naime, već kao učenik Tursko-bosanskog koledža u Bihaću, učestvovala je u nizu projekata sa kojima je nastupala na međunarodnim i svjetskim takmičenjima i osvojila više zlatnih medalja a ujedno je najbolja studentica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu sa prosjekom 5.0

Svojim vrijednim radom i zalaganjem postigla je izvanredan uspjeh kojim su joj otvorena vrata mnogih svjetskih poznatih klinika. Ovim je svakako još jednom Bosnu i Hercegovinu, Krajinu, ali posebno Bihać, u svijetu predstavila u najljepšem svjetlu.

 

Related posts