Novi pravilnik: Službenici Granične policije BiH moraju imati obrijanu bradu

Prema odredbama Instrukcije o pravilima ponašanja i međusobnim odnosima policijskih službenika Granične policije BiH i Pravilnika o nošenju uniforme od 30. januara 2017. godine policijski službenici kada su u uniformi moraju imati obrijanu bradu, kazala je za Klix.ba glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Riječ je o pravilniku koji se mnogo ne razlikuje od ostalih pravilnika policijskih agencije u Bosni i Hercegovini koje također zabranjuju nošenje brade za vrijeme obavljanja dužnosti.

Mediji iz susjedne Srbije spekulisali su da je ovaj Pravilnik donesen zbog čestih žalbi pripadnika Granične policije BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda na policajce iz reda Bošnjaka.

Dujković ističe da je Granična policija BiH prethodnih godina evidentirala žalbe građana na neuredan izgled službenika s bradama na graničnim prijelazima, ali da nisu evidentirane žalbe službenika GPBiH na izgled kolega koje nose bradu.

“Ured za unutrašnju kontrolu i profesionalne standarde od 30. januara 2017. godine primio je molbe nekoliko službenika da iz medicinskih i drugih razloga mogu nositi bradu na dužnosti. Molbe su podnijeli pripadnici svih nacionalnosti”, rekla je Dujković.

U tom kontekstu posljednjih dana se pričalo i o navodnoj infiltraciji islamskih ekstremista u Graničnu policiju BiH, što Dujković demantuje.

“Granična policija BiH nema saznanja o policijskim službenicima koji pripadnošću određenim grupama ugrožavaju sigurnost BiH, granice i građana”, rekla je Dujković.- piše klix.

Related posts