Uoči sutrašnje sjednice GV Bihać: Hoće li doći do razdora unutar vladajuće koalicije?

Svjedoci smo nakon lokalnih izbora da u Gradu Bihaću pušu neki novi politički vjetrovi. Vjetrovi mladosti i rada za građane i grad, rad u kojem su lični interesi podređeni onim društvenim.

Tako smo prvi potez u smislu ličnog odricanja vidjeli u liku i djela gradonačelnika Fazlić Šuhreta, koji se odrekao 40% svoje mjesečne plate, a o čemu je prvi pohvalno izvijestio portal USN.ba, iako nam se spočitiva da se “previše” kritički osvrćemo na sadašnjeg gradonačenika.

Nakon poteza gradonačelnika, prvi konkretan potez u smislu ušteda u Gradskom vijeću napravio je vijećnik Bećirspahić Dinko (SBB), koji je predložio izmjenu Odluke koja regulira lična primanja vijećnika prema tri osnova: paušal mjesečni, naknada za sjednicu vijeća i naknadu za sjednicu komisija. Vodio se potezom gradonačelnika i inicirao da se lična primanja vijećnika smanje za 40%. Ono što je važno u svemu napomenuti da se ovdje radi o ličnom primanju vijećnika i ličnom primanju gradonačelnika. Gradsko vijeće je podržalo inicijativu gradonačelnika i sa tim ukupno ostvarilo uštede od cca 100.000KM za period od četiri godine, a ukoliko sutra Gradsko vijeće podrži Inicijativu Bećirspahića, a nakon toga i Odluku, ostvarit će se uštede od skoro pola miliona KM (500.000 KM).

Svjedoci smo pozitivnog poteza Građanskog saveza, koji se odrekao primanja za političku stranku. Što je svakako pohvalan potez, a samim tim očekuje se da i sutra podrže smanjenje ličnih prihoda kada su se već odrekli primanja za stranku.

Međutim ukoliko zadrže svoj kurs transparentnosti i ušteda, a ovaj put najkonkretnije uštede na ličnim primanjima vijećnika, vijećnici Građanskog saveza mogli bi da dovedu funkcioniranje vladajuće koalicije u probleme.

Ono što je važno naglasiti da prema izvorima portala USN.ba neformalni stav pozicije da se ne podrži inicijativa Bećirspahića, međutim, nakon javnog odricanja stranačkih prihoda jednog od kluba vijećnika pozicije, za očekivati je da se odreknu i ličnih.

Sjednica Gradskog vijeća je na rasporedu sutra sa početkom u 9 sati, a već na kraju sjednice ćemo znati, koliko je ko iskren u namjerama, koliko su politički interesi ispred ličnih, a koliko lični ispred političkih, tek nakon toga ćemo da vidimo koliko je interes građana ispred političkih i ličnih interesa vijećnika u Gradskom vijeću.- piše usn.ba

Related posts