Novi napad na saudijsku zračnu luku, srušeno pet dronova jemenskih pobunjenika

SAUDIJSKA ARABIJA je u petak presrela pet bespilotnih letjelica jemenskih pobunjenika u drugom napadu na zračnu luku u Abhi, na jugozapadu zemlje, u posljednja dva dana, priopćila je koalicija koju vodi Rijad, a bori se protiv pobunjenika.

“Saudijska protuzračna obrana i zračne snage uspješno su presrele i uništile pet bespilotnih letjelica koje su milicije pobunjenih Hutija ispalile na zračnu luku u Abhi i na Khamis Mushait”, vojnu bazu blizu jemenske granice, priopćila je koalicija, a prenosi saudijska službena novinska agencija SPA.

Zračna luka normalno radi i nijedan let nije otkazan, dodaje se u priopćenju.

Jemenski pobunjenici pojačali napade dronovima

Jemenski pobunjenici su posljednjih tjedana pojačali napade dronovima na saudijsku monarhiju koja od 2015. vojno intervenira u Jemenu na čelu provladine koalicije.

Napadi se događaju u vrijeme kada raste napetost na tom području, a Washington optužuje Iran da je u četvrtak napao dva naftna tankera na području Perzijskog zaljeva, što Teheran niječe.

U raketiranju zračne luke u Abhi u srijedu ranjeno je 26 civila raznih nacionalnosti. Projektil je probio krov dvorane za dolazak putnika, a zračni promet je bio prekinut na više sati.

Hutiji su putem svoje televizije Al Masirah preuzeli odgovornost za napade dronovima na zračnu luku u Abhi.

U jemenskom ratu se provladine snage uz pomoć Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bore s pobunjenim Hutijima koje podupire Teheran i koji su zauzeli dobar dio sjevera i zapada zemlje te prijestolnicu Sanu.

Nevladina organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) nazvala je ove napade “ratnim zločinom”.

Jemenski sukob je odnio desetke tisuća života, među kojima velikog broja civila, navode humanitarne organizacije.

Oko 3,3 milijuna ljudi je raseljeno, a 24,1 milijun, ili više od dvije trećine jemenskog stanovništva, treba humanitarnu pomoć, objavili su Ujedinjeni narodi.

HINA

Related posts