Nove blokade vlasti u USK?

Burna je bila 8. redovna sjednica Kantonalnog odbora SDA USK-a i to na relaciji krajiška centrala ove stranke i njen, po izbornom uspjehu, treći općinski ogranak – Bužim. Ono što su Bužimljani tražili, nisu dobili – a to su novi unutarstranački izbori.

Iako će općinske organizacije SDA Bihać i Ključ uskoro dobiti odbor sistemom glasanja članova, Bužim će morati pričekati -koliko dugo, nije precizirano.

Saopćenje KO SDA USK-a 14.8.2017.

“U cilju stabilizacije i postizanja maksimalnog jedinstva, otvaranja članstva za sve građane Bužima koji prihvataju program i Statut SDA, razrješeno je dužnosti Povjereništvo OO SDA Bužim, a novi saziv će biti imenovan u narednih 30 dana. Funkciju Povjereništva OO SDA Bužim do imenovanje novog obavljat će Kantonalni Izvršni odbor SDA USK-a”.

Za Kasima Mulalića, jednog od prvih SDA-ovaca u Bužimu, za ovo stanje su krivi zastupnici, također SDA-ovci u Skupštini USK – Samir Veladžić i Nisvet Jusić, koje naziva ucjenjivačima i premijera i kantonalnog šefa stranke, Šemsudina Dedića. Zbog toga što su podržali ne svog, već nezavisnog kandidata za načelnika Bužima Zikriju Durakovića, automatizmom su bili isključeni iz stranke, ali ih je stranački Sud časti vratio. Zbog skorih kreiranja izbornih listi, njih dvojica žele utvrditi svoju poziciju, tvrdi Mulalić i dodaje:

“Zato se ubrzava proces, da se uzme, odnosno da se preuzme SDA Bužim, da bi to bio garant da će se dotična gospoda naći na tim listama, a ako ne budu imali tu garanciju, oni zasigurno odlaze u neke nove političke blokove”.

Tražili smo komentar šefa Kantonalnog odbora SDA Šemsudina Dedića na navodne ucjene od Veladžića i Jusića, ali nije želio pred kamere. Da li zbog pristajanja na ucjene ili nečeg drugog, Dedić sigurno gubi podršku članova iz Bužima, jer njih 15-orica skupa s Mulalićem je, saznajemo, napustilo sjednicu Odbora.

Hoće li ova neslaganja rezultirati novim blokadama vlasti u USK, moglo bi biti poznato već početkom septembra, kada bi trebale biti održane i prve sjednice Skupštine USK-a nakon godišnjih odmora.

/FTV

Related posts