Nova tura mladih iz Krajine odlazi u Njemačku i Austriju! Održana svečana promocija diplomanata Visoke zdravstvene škole u Bihaću

Dvadeset treća generacija diplomanata Visoke zdravstvene škole ,a sada prva generacija Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću, dodjelom diploma, svečano je danas obilježila svoj dan.

Promovisana su 52 diplomanta sa zvanjem bečlera sestrinstva i sanitarnog injžinjeringa.

Ovi diplomanti su trebali biti bogatstvo za USK i ovdašnje zdravstvene ustanove, koje odavno oskudijevaju u stručnom kadru, međutim oni će, ili barem velika većina njih, svoj budućnost tražiti u Njemačkoj, Austriji i ostalim državama zapadne Evrope.

Bečler sestrinstva, Mejra Hušić sa prosjekom ocjena 9,28 i bečler sanitarnog injžinjeringa Sandra Tutić,uz prosjek 8,3 studentice su generacije ove akademske godine Fakulteta zdravstvenih studija.

Riječ je o 23. generaciji fakulteta, koji je svoje temelje gradio na osnovi Visoke zdravstvene škole, pa danas svoje obrazovanje ovdje nastavljaju i studenti iz Hrvatske.

„Uspjeli smo u zadnjih nekoliko godina transformirati Visoku zdravstvenu u Fakultet zdravstvenih studija i otvorilo smo razlikovni studij, zbog toga smatram da se naši studenti nemaju čega stidjeti jer imaju i profesore i tehničke uslove za odvijanje nastave. Planiramo otvoriti i odsijek fizioterapije u ovoj akademskoj 2018/2019. godini.“, kaže Ekrem Pehlić, dekan FZS Bihać

U posljednja dva mjeseca ovo je peta po redu promocija jedne od akademskih članica Univerziteta u Bihaću, što znači da je nekoliko stotina diplomanata ,stavljeno na dispoziciju tržišta rada, ističe rektor Fadil Islamović. Zato se nada da će ovu pozitivnu ulogu Univerziteta podržati i ostali članovi cjelokupne društvene zajednice, te osigurati nova radna mjesta kako bi zaustavili odlazak, pogotovo medicinskog kadra, u države zapadne Evrope.

Iz BiH je u zadnje dvije godine otišlo više od 150.000 ljud. Ljudi odlaze iz ove zemlje jer ne vide perpsektivu. Prema posljednjem istraživanju, četiri od pet mladih u BiH želi da napusti svoju zemlju.

Masovni odlasci nadležne ne zabrinjavaju – oni ovom pitanju ne posvećuju gotovo nikakvu pažnju.

/rtvusk.ba

Related posts