Nova školska godina u USK stari problemi: Pored svih nameta, roditelji moraju sami kupovati i udžbenike

Bliži se kraj raspusta i početak nove školske godine, koja će roditeljima, kao i uvijek, donijeti iste stare brige i prouzrokovati značajne troškove. Nije lako u Bosni i Hercegovini ni djecu školati. Dok u noramlnim zemljama Europe, pa i našeg okruženja, udžbenike nabvlja država i sistem je tako uređen da se roditelji ne trebaju oko toga puno sekirati, kod nas, uprkos ekonomsko-socijalnim problemima, i ogromnoj nezaposlenosti, roditelji još uvijek sami bez ikakve pomoći od strane države, moraju da se nose i sa ovim problemom.

Zbog toga se često roditelji, posebno oni sa dvoje ili više djece, nerijetko odlučuju za kupovinu polovnih knjiga. Što se tiče cijena udžbenika i školskog pribora, on je i ove godine ostao isti u odnosu na prošlu. Što znači da oni koji u kući imaju jednog osnovnoškolca morati izdvojiti do 170 maraka za nabavku kompleta udžbenika. Iz knjižara poručuju da je većina udžbenika već stigla, a roditelji na vrijeme poručili udžbenike. Iako iz knjižare Grafičar ističu da je prodaja znatno smanjena u odnosu na ranije godine.

Razlozi su višestruki, a jedan od njih je svakako visoke cijene novih udžbenika zbog čega se mnogi roditelji odlučuju za kupovinu polovnih knjiga, a u nekim školama su organizirane i razmjene udžbenika. Pored nabavke udžbenika, pred roditeljima je i kupovina školskog pribora čija cijena je također ostala ista u odnosu na lani. Tako će oni koji požele svojoj djeci kupiti nov školski ruksak morati izdvojiti od 35 do 100 maraka. Olakšice će, kao i obično, imati samo roditelji učenika prvih, drugih i trećih razreda osnovne škole za koje su Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona preko Ministarstva obrazovanja, osigurali besplatne udžbenike.

Dok je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo sredstva za nabavku udžbenika samo za učenike petih razreda koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

/cazin.net

Related posts