Nova pukotina od 160 kilometara na Antartkiku izazvala paniku među naučnicima

Nova pukotina pojavila se uz već postojeću na najvećoj ledenoj plohi na Antarktiku, a naučnici strahuju da je samo pitanje trenutka kada će se santa veličine od 3,2 hiljade kilometara kvadratnih odvojiti.
Ukoliko do ovoga dođe, ledena ploha bi mogla postati veoma nestabilna i raspasti se. Naučnici pažljivo posmatraju ledenu plohu Larsen C koja se nalazi na istočnoj obali gdje je velika rupa u ledu (sada 178, 6 kilometara) rasla tokom posljednjih godina velikom brzinom.

Između decembra i sredine januara pukotina se proširila za 27 kilometara, a od 2011. godine je porasla za 80 kilometara. U posljednjih nekoliko mjeseci naučnici su primijetili da se pukotina prestala produžavati, ali da se nastavila širiti skoro metar dnevno. Sada je široka 304 metra. Sada su primijetili novu granu rascjepa od glavne pukotine, na oko 9,6 kilometara ispod originalne pukotine, te ide u smjeru okeana.
Zabrinjavajuće je da samo 19 kilometara leda čuva cijeli komad koji se razdvaja da ne otpluta u more. Odvajanje je neizbježno i ono će sa sobom odnijeti 10 posto cijele ledene površine što će dovesti do nestabilnosti.

Ukoliko bi ledeni brijeg Larsen C doživio kolaps, to bi dovelo do podizanja nivoa mora za centimetar i zauvijek promijenilo izgled Antarktika.

Related posts