Noć sudbine i oprosta: U Gazi Husrev-begovoj džamiji obilježena noć Lejletu-l-kadr

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu organizirao je centralnu svečanosti povodom Lejletu-l-kadra, 27. noći mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Hafiz Mensur Malkić podsjetio je kako je lijepo čitati prevode Kur'ana i razmišljati o ajetima, ali i učiti dove i tražiti oprost od Allaha dž.š.

Program su izveli poznati učači Kur’ana i ilahija.

Poučno obraćanje kazivao je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Kavazović je istakao kako su vjernici 26 noći mjeseca ramazana očekivali noć u kojoj je Allah dž.š. odlučio ljudima posljednji put poslati svoju riječ – čestiti Kur'an.

Podsjetio je kako je mnogo toga napisano i rečeno o odabranoj noći, ali da je uprkos tome sve to malo rečeno i napisano o Lejletu-l-kadra.

”Ono što pouzdano znamo jeste da je tajna ove večeri ostala skrivena od nas ljudi. Nikada nećemo moći u potpunosti doseći šta je iza perde, šta je iza hidžaba, šta se odvija u ovoj noći izuzev onoga što nam je Poslanik Muhamed s.a.v.s. prenio i onoga što je u objavi u Časnom Kur'anu registrirano”, dodao je Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović podsjetio je kako je mudrost Božija, ali i Poslanika Muhameda s.a.v.s., htjela da ova noć koju Kur ‘an naziva Lejletu-l-kadr, noć odluke, ostane najveća tajna koja je obznanjena tek u nagovještaju da je ovo noć odluke, noć kadra.

U ovoj noći donosi se odluka o svemu što se događa i što će se dogoditi.

”Kaže Kur'an Časni da nad svakom dušom ima neko ko bdije, neko ko stalno bdije nad našom dušom. Zapamtite nikada čovjek, muškarac i žena, nije sam. Nikada nije usamljen”, poručio je Kavazović koji je podsjetio da je Lejletu-l-kadr ujedno i noć oprosta.

Podsjetio je kako oprosta nema notornom alkoholičaru, onome ko je činio ezijet roditeljima, onome u čijem srcu ima mržnje prema bratu i sestri i onome ko bude činio ezijet drugim ljudima.

”Ovo je noć u kojoj svako od nas, musliman i muslimanka treba preispitati sebe, učiniti hisab sa sobom. Svesti račun i tražiti magfiret (oprost) od Allaha dž.š”, podsjetio je Kavazović koji je savjetovao vjernicima namaz, učenje Kur'ana i učenje dove u ovoj odabranoj noći.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrijednijom od hiljadu mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć odluke, odredbe, sudbine. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini – rođenja i smrti, ženidbe, udaje, nafake, plodova, zdravlja, bolesti… Tu noć meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., da realiziraju odredbe i sudbine za narednu godinu.

Zbog njene iznimne važnosti i značaja u svim džamijama Islamske zajednice u BiH u domovini i dijaspori, ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima.

U Ferhat-pašinu džamiju u Banjaluci stigli i Zeničani

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su večeras obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru Lejletu-l-kadr najodabraniju noć u godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Hafiz Muamer Okanović, imam u Ferhat-pašinoj džamiji objasnio je da Lejletu-l-kadr u prevodu na naš jezik otprilike znači noć sudbine.

“Muslimani smatraju i vjeruju da uzvišeni Allah dž. š. upravo u toj veličanstvenoj, blaženoj, noći propisuje i određuje sudbinu svojih robova za buduću godinu. Tako da je prikladno to veče moliti uzvišenog Gospodara za razne blagodati, za zdravlje za prosperitet u svim aspektima života i provesti tu noć u ibadetu, u bogoslužju. Neophodno je da ovu noć iskoristimo s obzirom da se Lejletu-l-kadr spominje u časnom Kur'anu kao noć u kojoj je uzvišeni Gospodar počeo objavljivati Kur'an našem poslaniku Muhammedu s.a.v.s. tako da ta noć i sa tog aspekta ima svoju višeznačnost i puninu”, kazao je Okanović.

Prema njegovim riječima ova noć ima posebnu vrijednost jer je to noć koja je bolja od 1.000 drugih mjeseci.

“Tako da je bogoslužje, ibadet u toj noći vrijedniji, bolji i draži Gospodaru od ibadeta u hiljadu mjeseci, a inače čovjek kao čovjek, slabašno krhko biće ne može doživjeti tu dob tako da je ovo na neki način noć poklon od našeg Gospodara. U njoj možemo zavrijediti nagrade, oprost, koliko za 1.000 drugih mjeseca tako da je to još jedan od vidova božije milosti prema svojim robovima”, kazao je Okanović.

U programu obilježavanja noći Lejletu-l-kadra prije teravih-namaza upriličen je zikr, odnosno tevhid ili veličanje, spomen uzvišenog Gospodara. Okanović je istakao da će vjernici na taj način osvježiti svoja srca i zamoliti Gospodara da im oprosti sve grijehe koje su činili tokom godine kao što će se prisjećati i svih umrlih koji nisu bili u prilici da dočekaju časni mjesec ramazan. Nakon teravih-namaza slijedi učenje mevluda, učenje ilahija i klanjanje noćnog namaza.

Na obilježavanje 27. noći mjeseca ramazana u Ferhadiju je došla drupa Zeničana. Jedan od njih, za AA rekao je da inače obilaze džemate i obavljaju teravije.

“Došli smo maksuz ovdje da posjetimo ovu džamiju, mada smo bili na otvorenju, ali svake godine dolazimo ovdje za 27. noć i to nam je čast. Mi smo prešli 250 kilometara, ali ni malo ne žalimo što smo došli”, poručio je Zeničanin.

Obilježavanju noći Lejletu-l-kadr prisustvovao je i Banjalučanin Kasim Berberović, koji će ovu noć provesti u ibadetu i zikru, jer je u pitanju noć vrijednija od 1.000 mjeseci.

“Svaku noć kad zanijetim da zapostim kažem: Bože moj ti si stvoritelj sedam kata nebesa, pa cijela kugla zemaljska, jezera, vode okeani, sve si ti stvorio, ne zavisiš ni od koga, a mi smo božji robovi sićušni mali, moramo biti pokorni”, rekao je Berberović.

U svim džamijama u Crnoj Gori obilježena noć Lejletu-l-kadr

Povodom obilježavanja odabrane noći Lejletu-l-kadra, noći kada je počela objava Kur’ana vjerovjesniku Muhammedu s.a. v. s., večeras je u svim džamijama u Crnoj Gori priređen prigodan program u čast ove mubarek noći, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslije teravih-namaza, zajedničke molitve tokom mjeseca ramazana, u Starodoganjskoj džamiji u Podgorici, priređen je i prigodan program.

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović kazao je za AA je da noć Lejletu-l-kadra prema kur’anskom kazivanju bolja od hiljadu mjeseci.

“Ovo je noć u kojoj Allah dž.s. prihvata dove svih vjernika, svih ugroženih u svijetu. Ovo je noć kada je običaj da se posjećuje rodbina, a takođe ovo je noć kada je poželjno da se što više klanja i da se prisjećamo na Allaha dž.s.“, kazao je efendija Redžematović.

On je vjernicima u predavanju nakon teravih-namaza govorio o značaju večerašnje mubarek noći.

Noć Lejletul-kadr, najodabranija noć u godini, prema islamskom učenju, vrijednija je od hiljadu mjeseci. Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. v. s. koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović: Nismo sretni

U zagrebačkoj džamiji večeras je obilježena najsvetija noć mjeseca ramazana Lejlutl-kadr u kojoj je džamiju posjetio velik broj vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju vjernicima prije klanjanja namaza zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je u prepunoj džamiji kako je Lejlut-l-kadr noć u kojoj se Allahova dž.š. milost noćas dodatno spušta ne sve koji to iskreno žele.

Zagrebački muftija osvrnuo se na aktualnosti te poručio kako vjernici ne mogu biti zadovoljni kada vide da se u “njihovoj neposrednoj blizini ugrožavaju vjerska prava muslimana”.

“Nismo sretni da se jučer zatvorilo sedam džamija u Austriji i protjerano šezdeset imama. Nismo sretni kada čujemo da neki političari svoju retoriku i karijeru grade na islamofobiji i politici uperenoj protiv islama”, poručio je muftija Hasanović.

Dodao je kako bi ti političari “rado vidjeli muslimane kao radnu snagu, ali ne vole vidjeti muslimane koji klanjaju, koji poste, koji daju zekat”.

Muftija Hasanović je poručio kako se ne smije dopustiti da se svim muslimanima nalijepi etiketa da su svi ekstremisti i teroristi, te kako ne treba dopustiti da se islam, kao uzvišena religija, poistovjećuje sa pojedincem koji radi teror pozivajući se na islam.

“To nisu muslimani, bez obzira koliko se busali u prsa da jesu. Nisu i takvih se odričemo jer čine nesagledivu štetu islamu i muslimanima”, poručio je zagrebački muftija.

U svom je obraćanju muftija Hasanović istaknuo je važnost jačanja Islamske zajednice u Hrvatskoj, te dodao kako su na brojnim svečanim iftarima organiziranim diljem Hrvatske sudjelovali lokalni političari i dužnosnici koji su, kako je rekao, željeli podijeliti radost ramazana sa muslimanima.

Kao i na svaku teraviju i večeras su autobusi zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) besplatno dovozili vjernike muslimane iz prigradskih zagrebačkih naselja.

Related posts