Njemački radnici odbili veću platu, traže kraću radnu sedmicu

Regionalni njemački sindikat pozvao je na generalne štrajkove u industrijskim kompanijama širom zemlje počev od ove sedmice.

Oni su pozvali na štrajk nakon što su propali pregovori o većim platama i pravu na manji broj radnih sati.

Moćni njemački sindikat “IG Metal” saopštio je u petak da će odložiti svoj poziv na cjelodnevne štrajkove, u iščekivanju ishoda posljednje runde pregovora s poslodavcima u jugozapadnoj njemačkoj državi Baden-Virtemberg, gdje se nalaze sjedišta kompanija kao što su “Daimler” – proizvođač mercedes-benca, i “Porše”, prenosi Reuters.

Međutim, peta runda pregovora je okončana bez dogovora između sindikata i poslodavaca, a regionalni ogranak sindikata “IG Metal” saopštio je da će nacionalnom rukovod-stvu sindikata preporučiti da pozove na generalne štrajkove počev od iduće sedmice.

Štefan Volf, šef Udruženja regionalnih poslodavaca u Baden-Virtembergu, rekao je da je sindikat “IG Metal” iznio nove prijedloge tokom pete runde pregovora i da se o tim prijedlozima “nije moglo pregovarati”.

On je upozorio da će šira akcija in-dustrijskih radnika nanijeti veliku finansijsku štetu njemačkim kompanijama.

“Ostao sam bez riječi jer su dobri kompromisni prijedlozi i rješenja, koja smo već pronašli, ponovo sklonje-ni s pregovaračkog stola nakon tako dugih pregovora”, rekao je Volf.

Ohrabren najbržim privrednim rastom u posljednjih šest godina i rekordno niskom stopom nezaposlenosti, “IG Metal” zahtijeva povećanje plate za šest odsto za 3,9 miliona radnika metalne industrije širom Njemačke.

Veliku kočnicu u pregovorima pred-stavlja zahtjev sindikata da se ra-dnicima da pravo da smanje sedmične radne sate sa 35 na 28 radi staranja o djeci, starijim osobama ili bolesnim članovima porodice, a da se na pune radne sate vrate poslije dvije godine.

Zaposlenima je do sada nuđeno povećanje plate od dva odsto uz jednokratnu isplatu od 200 evra, dok su im odbijeni zahtjevi za kraću radnu nedjelju ukoliko nije predviđeno i da zaposleni privremeno rade duže nego što je predviđeno.

Više od 900.000 radnika učestvovalo je u industrijskoj akciji ove godine u znak podrške zahtjevima “IG Metala” za veće plate.

Svaki dogovor iz Baden-Virtember-ga biće primijenjen i u drugim njemačkim državama, napominje britanska agencija.

Related posts