Nizom događaja u Bužimu svečano obilježen Dan Općine Bužim

Nizom događaja u Bužimu svečano obilježen Dan Općine Bužim. Naš herojski grad je kroz historiju dva puta gubio, a tri puta vraćao svoj status, koji mu je kao općini posljednji put vraćen 1995. godine, odlukom Ratnog predsjedništva BiH.

Tim povodom upriličena je Svečana sjednica i Svečana akademija koja je, pored domaćina, okupila veliki broj uzvanica sa federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa. Povelja Općine Bužim za 2017. godinu dodijeljena je Turskoj agenciji za suradnju i razvoj ”T I K A“ za doprinos u razvoju privrede, kulture i sporta na području Općine Bužim u 2017.godini. TIKA je u toku 2017.godine u Općinu Bužim investirala 1.400.000,00 KM u projekat izgradnje naše infrastrukture, odnosno izgradnje ”Sportske dvorane“.

Prije svečane sjednice, Općina Bužim upriličila je prijem za dosadašnje predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na lokalnom nivou, te za brojne uzvanice javnog, društvenog i političkog miljea. Organizovana je i posjeta Turbetu generala Izeta Nanića, gdje je odana počast svim šehidima.

Nakon prijema i posjete turbetu delegacija je prisustvovala i svečanom otvorenju prostorija Koordinacije boračkih udruženja Općine Bužim, gdje je upriličena i izložba plakata Slobodarskih dana viteškog grada Bužima.

“Općinsko vijeće u 2017. godini je vodilo stabilizirajuću politiku pos vim elementima društveno-političkog života u našoj Općini. Posebno smo sretni što je protekle godine završena Sportska dvorana, za koju je predhodni saziv OV donio odluku o investiciji a sadašnji saziv svojim odlukama I kativnostima priveo kraju. Nismo zadovoljni dosadašnjim odnosom viših nivoa vlasti kada je u pitanju ulaganje u našu infrastrukturu, iskreno se nadamo da će se taj odnos u buduće promijeniti, jer građani Općine Bužim to zaslužuju” kazao je predsjedavajući OV Safet Ljubijankić.

“Bez obzira na odnos viših nivoa vlasti prema Bužimu, život nije stao. U 2017. godini prioritetan zadatak je bio sanacija budžeta i konsolidacija finansijskog stanja. Raspolažući isključivo vlastitim sredstvima, ponašali smo se racionalno i štedljivo. U prošloj godinu uvećali smo izdavanja za sve oblasti. Tako smo za poljoprivredu izdvojili 90.000 KM za poljoprivredu, 60.000 KM za sport, 60.000 KM za boračku populaciju, 110.000 KM za oslobađanja kod građenja, 50.000 KM za volontere, 50.000 KM za stipendije, te dali podršku brojnim udruženjima i građanima u njihovim projektima i aktivnostima.“, istakao je Zikrija Duraković, načelnik Općine Bužim.

Husein Rošić kazao je da Bužim općenito zauzima posebno mjesto u historiji Krajine ,te da ,ne uzimajući u obzir rad ranijih vlada, ova općina stoji u njihovim planskim aktivnostima.

”Mi smo sumirali 2017. godinu i pomogli smo u infrastrukturnom dijelu kada su u pitanju lokalne ceste, školstvo i zdravstvo, ali poseban osvrt dajemo na 2018. godinu već smo dali saglasnost da Bužim nakon 20. godina dobije jednu magistralnu cestu i to je jedina općina koja nije imala takvu prometnicu. Tako da smo donijeli odluku da pomognemo pet cesta u Bužimu, sufinasirali smo i sportsku dvoranu očekujemo da će ona ove godine biti otvorena, ali poseban akcenat stvaljamo na infrastrukturu u 2018. godinu.“

Status općine, Bužim je prvi put dobio 1928. godine, u vrijeme Krupske kapetanije kada je njome upravljao dizdar. Istu namjeru ,80 – tih godina prošlog stoljeća, za vrijeme bivše Jugoslavije, nismo uspjeli ostvariti, da bi nakon brojnih žrtava i herojske borbe protiv agresora, Bužimljani danas slavili 23-ću godišnjicu svoje Općine. Rahmetli general Izet Nanić i 505. Viteška brigade, ostaće zauvijek simbol naše slobode.

Za nesebičan društveni doprinos pojedincima i kolektivima uručene su brojne plakete najistaknutijim građanima,

Plakete Općine Bužim dodjeljene su: Šefkiji Skenderović – Buhi (posthumno), Zorić Abdulahu, Bajrić Nisvetu, Amiru Sijamhodžiću, Damiru Mašiću, Hasanu Veladžiću.

Zahvalnica OV dodjeljene su: Ibri Šahinoviću, Ajši Dizdarević, Huseinu Bajrektareviću, Tim Mladih IOM Bužim, Osmanu Abdiću, Nedžadu Grošiću, Hasanu Veliću i Ibrahimu Makiću, dok su zahvalnice Općinskog načelnika dobili učenici generacije.

Related posts