Ništa od ujedinjenja lijevice u USK

Dr. Mujo Demirović, bosanskohercegovački sociolog, politolog i istraživač, penzionisao se prije nego su počele podjele i borbe za funkcije na Bihaćkom univerzitetu, na kojem je on kao dekan podnio ostavku.

Kao ljevičar i socijaldemokrata, aktivno je nudio svoje savjete SDP-u sve do pojave Hamdije Lipovače, nakon čega se distancirao i od partije.

Karikature

– Nisam se kasnije ni revidirao niti sam bio za reformu SDP-a na ovakav način. Uvažavam ja i Nikšića, ali predsjednik SDP-a, po mom mišljenju, trebao je biti Selim Bešlagić, jer bi on mogao tada pokupiti sve gelere, a okupiti stare kadrove poput Bogićevića i ostalih. Sad imamo ovo što imamo, ne samo katastrofu sa ljevicom nego sa cijelom državom. Nema nam spasa, a propasti nećemo, kaže nam Demirović.

Smatra da su građani ove države opet u teškom psihičkom stanju, kao i u februaru 2014. godine.

– Ja nisam za paljenje i vandalizam, ali građani su izašli sa opravdanim zahtjevima. Očito je danas da su stranke ubacile u masu svoje ljude da isprovociraju nerede. Ali, činjenica je da se ništa nije promijenilo. Tadašnja Vlada TK-a je smijenjena i imenovana ekspertna, a kod nas u USK-u je taj slučaj tek doveden do karikature, pa je ova posljednja Vlada Huseina Rošića peta ekspertna. Mene zanima gdje se ide u tu školu poslije koje bivaš ekspert za vladu, pita se Demirović.

Kao što je širom BiH ljevica u krizi, u USK-u je to sve očitije. SDP je u Skupštini opozicija, ali jedan njihov poslanik je na strani većine koju predvodi SDA, u Velikoj Kladuši su vijećnici DF-a podržali načelnika Fikreta Abdića i laburiste, pa su isključeni iz stranke, a u kantonalnoj Skupštini DF je napravio novu većinu sa SDA i opet laburistima.

– Mene je Farko Hodžić Hodža iznenadio (predsjednik KO DF-a USK-a, op.a). To je ratni oficir, častan čovjek. Kako on misli da liječi ovaj karcinom u USK-u sa aspirinom, a to je njihov ulazak u vlast Kantona sa trenutnim krnjim strankama oko SDA, kazao je Demirović za Oslobođenje.

Za soliranje poslanika dr. Amira Murića (SDP) kaže da to potvrđuje tezu lokalpatriotizma Cazina koji je ovaj stavio ispred svog članstva u Klubu SDP-a. Zapravo, sve stranke u USK-u počinju gubiti svoje obrise i pojedinci ih rastakaju radi zadovoljenja vlastitih ciljeva i interesa.

– Prema tome, sve ih do vrha države moram zamoliti da prestanu govoriti o ujedinjenju ljevičarske opcije kada se razjedinjuju i u vlastitim strankama. Nisam vjerovao da ću i ovo morati kazati, ali, nažalost, kao da je odlaskom nekih ljudi sa scene otišla i socijaldemokratija, a nije imala razloga da nestane, kaže profesor Demirović.

Po njegovom mišljenju, socijaldemokratija je trebala da se razvija kao autohtona, skandinavskog tipa, a ideje o ujedinjenju su poput horizonta, što si mu bliže, on je još dalje.

– SDP, pa i DF, moraju se povući u konstruktivnu opoziciju, a raditi na moralnom profiliranju i obrazovanju vlastitih kadrova, napominje profesor.

Kuda idemo?

Na drugoj strani, koaliciju SDA i SBB-a ne doživljava ozbiljno, po njemu to nije savez, to je klinč starih neprijatelja koji ne može donijeti ništa dobro BiH.

Problem je i narastajući nacionalizam kod Bošnjaka, svakodnevni izljevi mržnje koji hrane zluradost.

– Bošnjaci se, ako žele dobro BiH, moraju se mijenjati. Razumijem ja i potrebu da se ponose vjerom, ali islam po pravilu ne dopušta sljedbenicima da se zadržavaju u ulozi žrtve, da neprekidno žale i očajavaju. U protivnom, vidimo kako niče nekakva mitomanija koja najviše nama šteti, kaže Demirović.

Za ljevičarske stranke, pa čak i za one nacionalne, smatra da moraju znati kuda idu, ali i da taj pravac moraju jasno predočiti i svojim građanima kojima je dosta nestabilnosti i nepostojanja reda.

Related posts