Ključ: Vratila se iz SAD u BiH da uzgaja ribu

Fehrija Džafić je punih 18 godina provela u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi prije nekoliko godina odlučila da se vrati u rodnu Gornju Sanicu, nadomak Ključa, i podigne veliki ribnjak na izvoru riječice Kočanice, gdje proizvodi kalifornijsku pastrmku.

“Zbog rata sam otišla na drugi kraj svijeta, ali sam oduvijek sanjala da se vratim kući. Sve što sam zaradila uložila sam u ribnjak, a pomogao mi je brat. Praktično, mi smo partneri u poslu”, kaže Džafićeva.

Dodaje kako je u proteklih nekoliko godina, baveći se ovim poslom, doživjela dobre i loše stvari, te da ju je sve učvrstilo u namjeri da se nastavi baviti započetim. Prema njenim riječima, ove godine namjerava proizvesti 75 tona konzumne ribe, što je za 25 tona više u odnosu na proteklu godinu, pišu Nezavisne novine.

Ribnjak je udaljen svega 300 metara od izvora Kočanice, koja ga snabdijeva svježom i čistom vodom i radi se o zaokruženom sistemu proizvodnje, koji podrazumijeva uzgoj od ikre do konzumne ribe.

Kaže kako se “kalifornijka” u sezoni veoma dobro prodaje, te da nema problema s tržištem.

“Moram da priznam da najveće količine ribe otkupljuju kupci u Republici Srpskoj, a prodaja posebno skoči u vrijeme pravoslavnih praznika, kada se u značajnoj mjeri konzumira riblje meso. Očigledno je da je riba u značajno većoj mjeri prisutna na jelovniku građana srpske nacionalnosti, nego kod ostalih”, smatra Džafićeva.

Dodaje kako je pretrpjela veliku štetu u poplavama koje su u maju 2014. godine zadesile ove prostore, kada je Kočanica nabujala i poplavila područje gdje se nalazi ribnjak.

Tada je oko 60 tona ribe nepovratno izgubljeno, te je bilo potrebno u potpunosti obnoviti proizvodnju.

“Pomogle su mi lokalne i kantonalne vlasti, ali sam najveći dio sredstava morala obezbijediti iz sopstvenih izvora, pri ruci su mi bili brat i sinovi koji još žive u Americi”, kaže Džafićeva.

Ističe kako ova vrsta proizvodnje zahtijeva cjelodnevni angažman, a u posljednje vrijeme veliki je problem pronaći zainteresovane radnike.

“Većina ljudi je danas uvjerena kako ih bolji život čeka u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji i svi žele da odu. Tvrdim da se na ovim prostorima može lijepo živjeti, ako se pametno ulaže i vrijedno radi”, zaključuje Džafićeva. – pišu nezavisne.

Related posts